След дълга дискусия парламентът прие на първо четене Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" и допълнение на закона за ратифициране на договорите за придобиване на изтребителите, оборудването и въоръжението за тях. "За" гласуваха 167 депутати, 28 бяха "против" и двама се въздържаха.

Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на три дни, предаде БТА.

В мотивите за законопроекта за ратификацията на изменение на офертата се посочва, че промените включват: актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци - 2 души, и инженерно-технически състав - 5 души); коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях; коригирани срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти; промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени.

Въпросното изменение и допълнение не увеличава стойността на подписания през 2019 г. договор и не изисква допълнителни вноски към вече заплатената от България авансова сума. С предложеното изменение не се намаляват или стесняват заложените способности на оръжейната система F-16 Block 70, както са заявени в изискванията на българската страна при подписване на договора за доставка.

Законопроектът предлага също министърът на отбраната да бъде оправомощен да сключва допълнения и изменения без последваща ратификация, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката на изтребителите. Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков предложи тази разпоредба да отпадне между първо и второ четене, тъй като противоречи на Конституцията, където е посочен редът за ратификация на международни договори.

В края на няколкочасовия дебат министър Заков коментира, че когато се прибере в Министерството на отбраната (МО) няма да накаже юристите, които са предложили тази разпоредба, а ще ги поздрави. Той посочи, че този текст може би не съответства на Конституцията, но дебатът, който е слушал досега, показва защо юристите са се насочили към него.

По отношение на компенсациите Драгомир Заков коментира, че, доколкото знае, този въпрос е бил поставен на американската страна, но в договорите правителство-правителство няма как да има текст за компенсации, а такива могат да се търсят при договор правителство-компания. Но има други форми, по които можем да бъдем овъзмездени за това забавяне, и ние ще бъдем, заяви военният министър. Ще получим самолети, но трябва да направим тази ратификация, ще ги получим, когато бъдат произведени и то е ясно кога, обърна се Заков към Румен Гечев ("БСП за България") .

Преди това Гечев изрази опасения, че докато ни доставят новите бойни самолети, летците ни ще карат таксита. Как трябва да постъпят българските политици в тези условия - първо незабавно започване на разговори с нашите партньори от САЩ как ще бъде решен въпросът с компенсациите, посочи той. По думите му трябва или да върнат парите на България и да си купим самолети от другите страни членки на ЕС и НАТО, или да платят компенсации - финансови или под формата на въоръжение, или да ни осигурят F-16 от предната комбинация, докато ни държат парите и не ни доставят стоката. Според Гечев за подписаните договори, трябва да се търси отговорност от Борисов, Каракачанов и Константин Попов.

В отговор Тома Биков (ГЕРБ-СДС) призова БСП да кажат, ако има някаква промяна в геополитическата ориентация. Развалете този договор и да започнем преговори за МиГ-29, може и "Грипен", коментира той.

Цончо Ганев ("Възраждане") заяви, че ще се подпише под всяко нещо, казано от Гечев. Той обаче отбеляза, че от БСП са гласували "против" тази ратификация в парламентарната комисия по бюджет и финанси, а в Комисията по отбрана председателят й Атанас Зафиров от левицата е гласувал "за".

В отговор Зафиров коментира, че групата на БСП няма да подкрепи днешната ратификация и това е осмислен ход на несъгласие с цялостния характер на тази сделка още в първоначалния й вид. Той обаче каза, че е подкрепил ратификацията в комисията и ще го направи и днес в зала, в знак на уважение към усилията на това ръководство на МО да поправя чужди грешки. Ще го направя и защото имам разбиране за спешните действия за спасяване на българската военновъздушна авиация, допълни той.