България не е уведомена официално за решението на "Газпром" втората тръба от "Турски поток" да мине през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Въпреки това в парламента депутати коментираха горещата тема.

Минаването на втората тръба на проекта "Турски поток" през територията на България е приоритет за страната, каза пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ и член на енергийната комисия Александър Ненков.

Ще яхнем ли вълната

Желанието на министъра на енергетиката и на колегите от "Булгартрансгаз" е този проект да залегне в енергийната стратегия на страната, отбеляза Ненков, цитиран от БТА. По думите му няма да има проблем с финансирането на проекта от българска страна. На заседание на енергийната комисия в парламента представители на "Булгартрансгаз" са отбелязали, че приходите, които се очакват (от транзитни такси), са в пъти над това, което държавата и съответно компанията ще може да инвестира в проекта.

Притеснение по думите на депутата обаче будят кратките срокове за изграждане на трасето през България (в статията на "Комерсант" срокът е 2020 г. - б.р). Трябва да се положат всички усилия и от страна на правителството, и от страна на парламента в най-кратки срокове да го изпълним, каза той. Правителството върви в тази посока - да запазим и надградим своята транзитна роля на Балканите, изтъкна Ненков. Той допълни обаче, че такава е конюнктурата и геополитиката, че за един миг държавата може да се окаже не във водеща, а в догонваща позиция.

Какво трябва да се направи

Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата на "Турски поток", не се случи, напротив ние ставаме една от сериозните транзитиращи страни, коментира пред журналисти заместник-председателят на ПГ "Обединени патриоти" и член на парламентарната комисия по енергетика Искрен Веселинов.

Дори погледнато като икономическо изражение, вероятно транзитните такси ще са по-големи отколкото от "Южен поток", който беше провален, предположи той. "В това отношение новината е много добра и това, което трябва да направим, е максимално да облекчим "Булгартрансгаз" в техните инвестиционни намерения, така че да отговорят на сроковете, които се поставят", коментира Веселинов.

Освен подписването вече на самите споразумение, следва изграждането на трасето, договорите за доставка и търговете за свободния резерв, посочи той. Веселинов обясни, че тези търгове за капацитета на тръбите всъщност предхождат изграждането. Така че може би още следващите месеци ще имаме такива търгове, прогнозира той.

Има ли място и за скептицизъм

Има информация в руски вестник, че е решено втората тръба на "Турски поток" да минава през България, но няма реална информация досега нито от министъра на енергетиката, нито от Министерския съвет, коментира пред журналисти депутатът от ДПС и член на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай.

Очакванията бяха досега, че ще се направи всичко възможно газът от втората тръба да минава по старото трасе от Люлебургас до Провадия и тук да се оформи т.нар. хъб, посочи той. Досега нямаме реални писмени документи, нито договори откъде ще получим газа, нито на кого ще го продаваме, отбеляза Аталай. Но има една истина - Русия спира подаването на газ през Украйна и транзита през България за Турция, добави той.

Стремежът ни трябва да е газът през втория турски газопровод да минава през България, защото това ще е полезно за страната ни, смята обаче Рамадан Аталай. Според него 15 млрд. куб. метра не са онази цифра, която ще ни направи транзитьори. Но след всички тези безобразия, които направиха от Костово време до правителството на Бойко Борисов, така че да няма нито "Син поток", нито "Южен поток", сега не трябва да изпуснем поне част от "Турски поток", който трябва да преминава през България, за да можем да компенсираме поне част от загубите от транзитни такси от прекъсването на стария договор за доставка на газ, коментира Рамадан Аталай. Ако изпуснем и това, означава, че трябва да чакаме нашите съседи да благоволят да ни доставят газ само за нас, добави той.

Какво ще стане със сегашните договори за транзит с Русия?

Решението "Турски поток" да мине през България е по-добро, отколкото да ни заобиколи, заяви пред журналисти в парламента депутатът от БСП и член на енергийната комисия Таско Ерменков. Той подчерта, че сигурността на доставките зависи и в обратна пропорционалност на броя на страните, през които минава един газопровод, без да са членки на ЕС. "В дадения случай имаме по-ниска сигурност, защото минава през страна, която не е член на ЕС" (Сърбия - б.р.), уточни той.

Народният представител заяви, че енергийната стратегия не пречи за строителството на газопровода. Там е записано, че ще разширяваме връзките, ще диверсифицираме доставките. Единственият проблем, който съществува, е проблемът с обръщането на доставките. До сега изнасяхме около 11 млрд. куб. м газ за Турция. Този транзит ще бъде прекратен, защото посоката ще бъде обратната, коментира Ерменков.

Той попита "какво ще стане с онези договори, които имаме с Русия до 2030 г., за транзит на газ през България и плащането на този транзит, независимо какви количества се транзитират?". Ерменков е категоричен, че министър Теменужка Петкова трябва да даде отговор на този въпрос.

Като национално отговорна партия ще подкрепим всяко усилие, което е в интерес на сигурността на българската енергетика, но смятам, че нещата трябва да се решават комплексно, а не на парче. Отдавна сме предложили да има нова стратегия за устойчиво енергийно развитие, каза още Таско Ерменков.