Осъществяването на проекта "Турски поток" ще предложи на Русия достъп до нови пазари и надеждно транзитно трасе, а за Турция газопроводът е важен от стратегическа гледна точка, най-вече в отношенията с Европа, пише в. Romania Libera под заглавие "Путин стъпи в Европа с "Турски поток".

Пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток" ще увеличи съществено енергийното сътрудничество между Москва и Анкара и ще допринесе за енергийната сигурност на Европа, заяви руският президент Владимир Путин.

Генералният директор на Националния институт по енергетика Сергей Правосудов подчерта, че проектът "Южен поток" е трябвало да бъде анулиран, след като България се е оттеглила от него. "За разлика от "Южен поток", "Турски поток" се базира на друга схема", отбелязва Правосудов и пояснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната. По думите на Правосудов ще бъде нужно само инфраструктурата да бъде модернизирана и ще започне полагането на втората линия. "Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия", е цитиран да казва Правосудов, според когото това трасе не е "много обширно".

Експертът Игор Юшков от Националния фонд за енергийна сигурност смята, че проектът "Северен поток 2" е създал важен прецедент от момента, в който германците са настояли, че "газопровод, който свързва Русия с Европа, не е задължително политически проект, а преобладаващо икономически".

"Това означава, че българите могат да кажат сега, че "Северен поток 2" е икономически проект, значи и "Турски поток" е икономически проект и газопроводи могат да се строят", подчерта Юшков.

Според Алексей Пушков - член на Съвета на Руската федерация, мега-събитието, което отбеляза завършването на морския участък от "Турски поток", показва стратегическото естество на отношенията между Русия и Турция. Според него честите срещи между президентите на двете страни показват желанието на Турция да продължи курса на независима външна политика и да диверсифицира международните си отношения, без да се концентрира строго върху офертите на САЩ.

За Турция проектът за този газопровод е важен не само от гледна точка на транзита - той ще засили ролята на страната, а също така е изгоден от икономическа гледна точка за Анкара. Доставките на газ към клиентите трябва да бъдат надеждни, конкурентни, сигурни и независими от промени в политическия климат. "Турски поток" отговаря изцяло на тези критерии. Русия има нужда от достъп до пазари и надеждни трасета за транзит, докато газопроводът е важен от стратегическа гледна точка за Турция, защото ще засили ролята й в Европа, пише Romania Libera.