За предложението за отмяна на решението на избора на Марковска, направено от Екатерина Михайлова от ДСБ, гласуваха 139 депутати, а един се въздържа. ДПС не участва в гласуването, а въздържалият е от независимите депутати, съобщи БТА.

За откриването на нова процедура гласуваха 110 депутати, а четирима се въздържаха. Народните представители от Коалиция за България и ДПС не участваха в гласуването. Четиримата гласували против бяха от "Атака".

КБ, СК, ДПС и "Атака" не участваха в приемането на решението за процедурните правила за новия избор. Според правилата подаването на документи започва от 22 ноември и продължава до 30 ноември, обсъждането в правната комисия е определено за 12 декември, а гласуването на новия конституционен съдия ще стане на 19 декември.

Преди това председателят на парламента Цецка Цачева обяви от трибуната, че в деловодството към днешна дата липсва волеизявление от Марковска, че тя няма воля да ползва правата си като конституционен съдия, предаде „Фокус”. По думите на Цачева качеството на пенсионер не е възпрепятства човек да е член на Конституционния съд (КС).
"Не можем, без да имаме нарочно решение като точка първа, че се отменя решението, с което е избрана Венета Марковска, да предприемаме каквото и да било по-нататък и да откриваме следваща процедура. Почвата, на която сме стъпили в момента, е нездрава. Съвсем съзнателно се пазех от коментари, съзнавам институционалната криза в момента и безпрецедентния случай. Така, както ни се предлага първото решение за откриване на нова процедура – защо? Можем ли в мотивите да напишем поради изявлението на депутата Дарин Матов, че Марковска ще се пенсионира и няма да участва”, попита Цачева.

По този начин шефката на парламента практически влезе в конфликт със своята съпартийка и председателка на правната комисия Искра Фидосова, която предлагаше НС да пристъпи направо към нова процедура за избор, без да отменя избора на Марковска.
"Ако един конституционен съдия се разболее или, не дай си боже, почине пак ли ще отменяме решение?! Венета Марковска е поискала да бъде пенсионирана и каза, че няма да иска да полага клетва като конституционен съдия. Няма вече казус "г-жа Марковска", каза Фидосова, цитирана от "Дневник".
Въпреки това решението бе отменено.

БСП няма да участват в процедурата по издигане и изслушване на кандидатури за нов член на КС, заяви обаче депутатът Любен Корнезов. По думите му депутатите са въвлечени в противоконституционна дейност и левите отказват да участват "в този фарс". Той заяви, че при правилата за избор няма прозрачност и демократичност, а безпринципна политическа търговия и далавера.
"Те са само една политическа маска, която води до маскарад. Президентът Плевнелиев изпълни чужда поръчка, надскачайки правомощията си - той няма право на вето, той можеше само да мълчи по време на полагането на клетва на контитуционните съдии. А прокуратурата маша ли е в ръцете на премиера Бойко Борисов? Защо прокуратурата си мълча досега и реагира по този противоконституционен начин с предаване на сигнала за Марковска?", попита Корнезов.

"Не просто имаме проблем, не просто има скандал, ние сме в институционална криза", коментира и съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. „Тази криза ще стане още по-сериозна, ако изберем нов представител в КС, преди да сме отменили предишното решение. Нека бъдем честни. Зад Марковска застанаха голяма част от депутатите на ГЕРБ, всички от ДПС и част от депутатите на БСП, които се правят на ни лук яли, ни лук мирисали”, изтъкна екслидерът на СДС. Според него след неприятната ситуация с Марковска е нужна кристална процедура.

"Безспорно в средите на СДС има достойни кандидати, но анонсът на премиера трябваше да бъде всички да представят кандидат. Изборът да бъде по най-честния начин”, каза още Димитров, след като вчера никой от депутатите от СДС не пожела да подкрепи кандидатурата на Петър Стоянов, която бе издигната от лидера на партията Емил Кабаиванов след обещанието на Бойко Борисов, че ще подкрепи син кандидат.

По повод коментарите за сделка между ГЕРБ и СДС обаче Искра Фидосова заяви, че подкрепата на премиера е нещо нормално, защото двете партии са сестрински.