Депутатите, избрали да участват в групата за приятелство с Русия са 135, а с Китай - 91, показва статистиката на групите за приятелство в Народното събрание, цитирана от БТА.

Едва 65 народни представители участват в групата за сътрудничество със САЩ. Толкова има и в групата за приятелство с Германия.

Нито един народен представител от "Атака" не участва в групата за приятелство със САЩ.

Разочарованието от Запада в годините на прехода, непременно тласка на Изток, коментира депутатът от "Атака" Станислав Станилов. Друга причина според него е традиционното русофилство в България.

Йордан Цонев от ДПС пък отговоря, че няма нищо по-естествено в по-голямата група фенове на Русия от тази на САЩ, защото говорим един език, имаме една култура и една религия.

Най-голямата група за приятелство със страна от региона е тази с Турция, която има 52 народни представители. Гръцката група се състои от 35 депутати, а трета по-големина е групата за приятелство със Сърбия, която е от 30 депутати. В нея обаче участват председателя на парламента Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова.

От страните-членки на ЕС, след Германия, най-много фенове събира Франция, - 56 души, следваща е групата за приятелство с Италия с 55 депутати. Народните представители, приятели на Великобритания са 52, а феновете на Испания са 44.

Групата за приятелство с Бразилия е от 47 души, а с Аржентина е от 17 депутати.

Със своите 53 членове групата за приятелство с Япония е сред най-големите. 34-има участници има групата за Виетнам.

Своите фенове има и КНДР. В тази група двама от тримата членове са представители на "Атака", третият е от "Коалиция за България".

Групата за приятелство България - Куба е с 38 народни представители. Представителство в нея имат всички парламентарни групи, като сред феновете на Острова на свободата са Йордан Цонев, Атанас Мерджанов (БСП) и Ваня Добрева (БСП).