Имаме народен представител с положителна проба за коронавирус. Това е Хасан Адемов от ДПС, съобщи на извънреден брифинг председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Няма да отговарям на въпроси, които касаят здравословното му състояние, обясни Караянчева и уточни, че е поискала съгласието на д-р Адемов, преди да обяви името му.

Утре в две болнични заведения ще бъдат направени тестове за коронавирус на народните представители с оглед предстоящото заседание на Народното събрание, на което трябва да се гледа актуализацията на бюджета.

Веднага след като бях информирана от колегата Адемов, потърсих контакт с Националния оперативен щаб, от там препоръчаха, предвид предстоящото събиране, гласуване, дебатиране в пленарна зала, всички народни представители да минат през тест за коронавирус, каза Цвета Караянчева.

Тя се е свързала с председателите на парламентарни групи и утре от 8.30 часа ще има Председателски съвет, който ще направи организацията народните представители да бъдат тестувани. "Не защото са богопомазани, не защото са специални, а защото в определен момент трябва да се съберем и да гласуваме закони", коментира Караянчева.

Снимка: Булфото

В момента, ако се обяви 14-дневна карантина, какво правим с актуализацията на бюджета, каза още председателят на парламента.

Попитана дали ще се наложи отлагане на насроченото за четвъртък заседание на парламента за актуализация на бюджета, Цвета Караянчева каза, че ще се реши какво да се прави след като излязат тестовете на народните представители.

Утре няма да има заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"Ще работим според ситуацията, виждате, че можем много бързо да се организираме за заседание на парламента", посочи Караянчева и добави, че утре на Председателския съвет ще се реши как да се процедира оттук нататък, тъй като народните представители имат много контакти по избирателните си райони.