Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 2 април, четвъртък, от 13.00 часа, съобщиха от парламентарния пресцентър.

Това се налага, след като миналата седмица мнозинството, въпреки бурните протести на БСП, реши депутатите да заседават само по закони, свързани с извънредното положение, за да се намалят до минимум контактите им в условията на пандемия.

В дневния ред на заседанието, свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България, са първото четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г., внесен от Министерския съвет на 31 март, и първото четене на проект за промени в Закона за енергетиката, внесени от народния представител Валентин Николов, уточниха от парламента.

Вчера вечерта, на извънредно заседание правителството прие проект за актуализация на държавния бюджет за 2020 г., който предвижда увеличаване на лимита за поемане на нов държавен дълг до 10 млрд. лв. и дефицит от 3,5 млрд. лв. към края на годината вместо балансиран бюджет - такъв документ прие тази вечер правителството.

По този повод президентът Румен Радев коментира пред журналисти:

"Нас 10 години ни убеждават и ни говорят, че имало резерви. Всяка година се харчат милиарди от така нареченият излишък без никакви правила. Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем. Този път трябва да сме много внимателни и този заем да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите пак да потънат, както всички останали досега".

Държавният глава заяви също, че многократно е заставал зад това да има убедителни и всеобхватни, най-вече - социални мерки, към отделния човек, и икономически мерки - към бизнеса.

"Такива убедителни мерки все още не виждам. На засегнатите им се предлагат не реална помощ, а заем, който в последствие допълнително ги задължава", изтъкна той.