Зле скалъпен сценарий лично срещу мен - така депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев коментира пред журналисти твърденията на БСП за продажба на негова фирма на малоимотно лице.

Атаката идвала от БСП-Казанлък. Продал съм две фирми две години преди да стана народен представител, разясни той. При първата фирма - "КТВ", дълготрайните активи били продадени преди самата тя да бъде продадена като търговско дружество и е била с много добра кредитна история. Към момента на сделката не е имало задължения към държавата, категоричен е Кърчев.

Във втория случай той е продал дяловете си в "Би Би Си кейбъл" на съдружник, по това време също не е имало борчове към НАП. След това разбирам, че има някаква задлъжнялост на по-късен етап, която обаче е междуфирмена, а не към НАП, уточни депутатът.

Според ПрессТВ и двете дружества са с огромни задължения към други дружества. След като Кърчев „решил“ по тази схема проблема си като бизнесмен през 2015 и 2016г., като депутат в края на 2017 г. гласувал „за“ поправките в Търговския закон, с които се стопира порочната практика да се прехвърлят фирми на малоимотни граждани.

Народният представител от старозагорски регион пропусна да признае пред медиите, че преди да излезе през октомври 2015 г.от „Би Би Си Кейбъл“ ООД през август на същата година срещу него като съуправител на фирмата вече има издаден изпълнителен лист за 135 000 лева в полза на казанлъшка фирма. След година – през август 2016 г. срещу „Би Би Си Кейбъл“ ЕООД има издаден втори изпълнителен лист за 600 000 лева в полза на софийска рекламна агенция. На 29 декември 2017 г. „Би Би Си Кейбъл“ ЕООД е прехвърлена на малоимотния Динко Динев от старозагорското село Християново. Година по-рано на 1 септември 2016 г. пак на Динко самият Кърчев продава „КТВ“ ООД, макар да твърди, че не го познава. Вероятно не са се засекли пред нотариуса по време на процедурата по прехвърлянето? Кърчев е управлявал фирмите, занимаващи се с изграждането и поддържането на кабелни мрежи, осигуряващи телевизионен и интернет сигнал на абонати. Към момента и „Би Би Си Кейбъл“ и „КТВ“ дължат пари на няколко телевизии, на които не са се издължили за правото да ги излъчват. Сред тях са и НОВА телевизия и бТВ. За да си вземат парите двете национални телевизии водят дела. Фирмите сега обаче са собственост на малоимотния Динко Динев, твърдят от ПрессТВ.

Според разследване на екипа на ПрессТВ, Кърчев си е позволил да нахлуе и да прокара нелегално и незаконно кабели до две старозагорски села в трасе, собственост на държавата, което е обект на националната сигурност. Трасето е стратегически обект, изградено за нуждите на електронното правителство.