"Трябва да изчакаме решението на КС да влезе в сила и да започнем процедура по избор на председател на КЕВР. Длъжни сме да изберем нов, за да не обезглавим комисията". Така депутатът от ПП Владимир Табутов коментира пред БНТ казуса с назначението на Станислав Тодоров за шеф на регулатора.

"Решенията в комисията се взимат от две комисии в тричленен състав, като председателят участва и в двете. Предполагам, че е невъзможно регулаторът да спре работа", коментира Табутов думите на Станислав Тодоров.

На въпрос кое ще бъде новото предложение на ПП, депутатът от ПП отговори: "Нямаме никакви предпоставки да предложим друга кандидатура". По повод обвиненията на опозицията и "Има такъв народ" той заяви, че ПП не са извивали ръцете на никой от коалиционните партньори относно назначението. "На 15 февруари за пръв път в комисия по енергетика влезе точка за определяне на правилата. ние не я гласувахме, защото не бяхме консолидирали становището си с коалиционните партньори - всичко дотогава е било съгласувано с тях", заяви Табутов.

Опозицията е обвинила управляващите в дирижиране и е споменала имена, които нямат общо със сегашния председател на КЕВР, каза още той. Самата опозиция, както и коалиционните партньори са имали шанс да предложат свой кандидат, но не са го направили, подчерта депутатът.

Ива Митева: Лена Бориславова се кълнеше, че кандидатът им за КЕВР отговаря на изискванията

"Ако парламентът е "умен", ние можем да отменим избора на председател на КЕВР още преди да е влязло в сила решението на Конституционния съд (КС), въпрос вече на политическа воля и решение е какво ще предприеме Народното събрание". Така коментира пред журналисти в парламента Ива Митева от "Има такъв народ" решението на съда по отношение избора на председател на регулатора.

"Въпросът е преди решението на КС да влезе в сила, дали можем да задействаме другата процедура и нещо да спасим", подчерта тя. "Отговорността за КЕВР е на партията и парламентарната група, предложили кандидатурата за председател", посочи още Митева. Тя припомни, че от ИТН много пъти са алармирали за тази кандидатура, така че е ясно кой носи отговорност.

"За КЕВР от коалиционните партньори ни бяха извивани ръцете. Това бяха текстове, подадени от Лена Бориславова, тя самата пред мен се кълнеше, че кандидатът им отговаря включително и на старите изисквания, дори не е необходима тази поправка в закона, не касае него", сподели още Ива Митева.