Премиерът Николай Денков отговори на въпроси на депутатите в последния си блицконтрол преди да подаде оставка на 6 март заради планираната ротация. После отговори и на медиите, че подготовката за смяната на местата начело на кабинета върви, а двете страни са поставили на масата документи, които могат да послужат за основа на преговори. 

"Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни и се надявам този период да бъде осигурен. Преговорните екипи трябва да имат време да прецезират текстовете и тогава ще видим каквъв ще бъде крайният резултат", коментира на брифинг в кулоарите премиерът и повтори, че МС не спира да работи след 6 март, докато Народното събрание не гласува оставката.

"Вярно е, че съм готов с оценката на министрите и тази информация беше представена на г-жа Габриел. Ние обменихме набързо няколко думи по отношение на това как изглежда картината. Не сме обсъдили един по един министрите, този разговор още не се е състоял, но очаквам да се състои през следващите няколко дни", обясни Денков.

Преди това, по време на блицконтрола двамата с Мария Габриел седнаха един до друг и си размениха мартеници, докато опозицията се интересуваше къде ще съхраняваме отработеното ядрено гориво от АЕЦ занапред, колко мигранти с присъди са ни върнали Австрия и другите европейски държави, както и какво е постигнало правителството в борбата с корупцията.

По въпроса с бежанците премиерът заяви, че на блицконтрол не може да се предоставят конкретни числа и обеща на Цвета Рангелова от "Възраждане" да й върне писмен отговор. Той обаче съобщи, че в момента в бежанските центрове има не повече от 54% заетост на местата, докато преди това са били запълнени на над 70%. Денков обясни, че бройката не отговаря на това, което се отнася, а е далеч по-малко. "Част от информацията просто не може да е вярна", добави премиерът. Той не се съгласи с упреците на опозицията, че от Европа ни връщат престъпници, и се обърна към Рангелова с въпроса: "Ще се извините ли тогава, че плашите българските граждани без да имате основание за това?"

Денков съобщи, че засега не се планира промяна в режима на съхранение на ядрения отпадък и се водят разговори с няколко държави, сред които Франция и Финландия и други зад Атлантическия океан, за технология за дългосрочно съхранение. "Досега, и в следващите седмици и месеци, не се предвижда никаква промяна в режима, който е бил години назад, включително, когато сме имали по-добри дипломатически отношения със Съветския съюз и след това с Руската федерация", обясни премиерът в отговор отново на "Възраждане".

Снимка: БТА

"Корупцията се бори с работеща правосъдна система. За това бяха променени антикорупционният закон, Конституцията, както и другите закони, свързани с реформата в правосъдната система", отвърна Денков, попитан какво е постигнал кабинетът по тази тема. И подчерта, че всичките тези необходими стъпки са станали възможни именно защото е било сформирано правителство.

"Търсим възможност да продължим във формат, който би довел до завършване на този цикъл от правосъдната реформа", добави той и подчерта, че "ако се срути правителството и ако се разпадне парламентът, ще си останем в същата ситуация, в която бяхме преди девет месеца". "Според мен станахте част от корупцията. Редица ваши министри, предполагам, ще бъдат скоро разследвани", репликира независимият депутат Радостин Василев, а от БСП се интересуваха в какво състояние кабинетът "Денков" оставя българската енергетика, и по-конкретно "Мариците", защото от износител страната ни се превърнала във вносител на електричество.

"Продължават преговорите с "Боташ" за това дали да се предоговорят условията или споразумението да бъде прекратено", обясни още премиерът.

"По отношение на Мариците - България внася ток, защото години наред бяха лъгани хората, че те трябва да разчитат изключително на енергията, произведена от въглищата, когато другите държави разчитаха на други източници", отвърна Денков на Борислав Гуцанов. По думите му изходът е нови технологии и интегрирането им. "По това работим, за да се превърнем в енергиен хъб", добави премиерът. "Радвам се, че ви остават само 5 дена на поста, който заемате. За какви други мощности говорите? Ако говорите за 7-и и 8-и блок, стига сте правили България експериментална площадка!", реагира соцдепутатът. И обвини, че правителството подарило "Белене" на Украйна.

"В една и съща държава ли живеем?", възкликна Денков. И изтъкна приноса на правителството за българската енергетика през последните девет месеца. Денков посочи, че мощността на ВЕИ непрекъснато се увеличава, подписан е договорът за новите блокове на ядрената централа. "Но вие очевидно си живеете в държава, в която "Белене" все още е корупционният проект и бе изкопана една дупка", репликира премиерът по адрес на БСП.

"Днешният блицконтрол е последен за г-н Денков като министър-председател и голяма част от българския народ очаква с нетърпение тази дата, за да започне да се занимава с основната си професия - химията", пък обобщи Гуцанов.