Премиерът Николай Денков заяви, че президентът Румен Радев е заинтересована страна от промените в Конституцията и освен това е злоупотребил с нея, докато страната се управляваше от служебни правителства. Според само Конституционният съд може да каже дали промените са противоконституционни. Коментарът му бе по повод сезирането на съда от страна на президента.

"Първо, трябва ясно да кажем, че президентът е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства. Няма как президентът, който е злоупотребил с това право, да бъде балансиран някакъв съдник на това, което е направено като промени. Единственият съдник е Конституционният съд", каза Денков в Монтана.

Ограничават му се права, с които беше злоупотребено, добави той по адрес на Румен Радев. Той даде само един пример на злоупотреба, според него, а именно коментар на Румен Радев при връчването на мандата "най-добре е да не го реализирате вие". Това, по думите на Денков, е неизпълнение на конституционните дейности от държавния глава. Ако не беше злоупотребил, реакцията нямаше да бъде такава, обясни премиерът за промените в основния закон, които ограничиха правомощия на държавния глава по отношение на служебното правителство и заради което той сезира днес Конституционния съд, наред с други приети промени.

Беше необходима промяна по отношение на статута на служебните правителство, които се оказаха без парламентарен контрол в дълги периоди от време, категоричен е Николай Денков. Според него политическите сили в НС са намерили подходящ баланс. "Оттук нататък само КС може да каже кое противоречи на Конституцията. Промените се правят в полза на гражданите и държавността. Не може да оставяте в една парламентарна република да оставите едно лице да управлява държавата в продължение на години", коментира Денков.

Той посочи, че е дошъл в Монтана във връзка със сигнали от партийните структури на "Продължаваме промяната", че над кандидати за кметове и кандидат-депутати на ПП се оказвал натиск от "местни велможи". "Има сигнали от Вършец, Лом, от други места. Искам ясно да кажа, че този тип поведение не е приемливо и това ще бъде вдигнато на политическо ниво като тема, която трябва да търси решение", предупреди премиерът.

Той ревизира думите на лидера на ДСБ Атанас Атанасов, че ДПС ще участва в обсъждането на бъдещите министри при ротацията. "Ген. Атанасов не е бил много внимателен в този изказ. Смяната на министрите ще става само ако ние двамата с Мария Габриел сме съгласни, че човекът трябва да бъде сменен", обясни Денков. Все пак се съгласи, че при избирането на новия кабинет през март, ще трябва мнозинство и от тази гледна точка ще трябва да се търси подкрепа.

Премиерът защити и военния министър Тодор Тагарев във връзка със скандала с поканите за тържеството на Богоявление, които не били изпратени към лидерите на ПГ, след което отговорният експерт в МО подаде оставка.

"Политическата атака към министър Тагарев няма нищо общо с конкретната грешка, която е направил експертът в министерството. Опит за политически атаки винаги ще има. Жалко е, когато целият разговор около даден сектор се фокусира в скандалите. България направи изключително важни крачки за модернизацията на армията и голяма част от заслугите са на министър Тагарев, коментира Николай Денков.

"Не може някакви покани да бъдат сложени на везната и да тежат повече от това, което министърът е направил за армията", категоричен е министър-председателят.

Премиерът е убеден, че политическите атаки ще продължат, но при ротацията всеки министър ще бъде оценен според направеното. Денков добави, че заради обвиненията към спортния министър лично е проверил дали той изпълнява програмата и се уверил, че не е изпълнил само една точка, по която в момента се работело. Премиерът подчерта обаче, че Димитър Илиев се разбира много добре с Мария Габриел. 

Той обобщи защо е дошъл в Монтана - за да демонстрира ангажимента на правителството към Северозападна България. "Всички политици сме длъжници на Северзападна България", каза премиерът и добави, че вече има цялостен пакет на финансиране на пътната мрежа, а от друга страна започва проектирането на пътя Монтана през Петрохан. Денков присъства и на изписването на първото бебе, родено в града през новата година.