Управляващите политически формации обсъждат въпроса с подписването на коалиционно споразумение, но още не е взето решение, съобщи по Нова телевизия лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Той призна, че реално тъй наречената сглобка или некоалиция, както бяха наричани през последните месеци, е "фактическа коалиция".

"Налага се мнението, че след като в първата част от фактическата коалиция видяхме как работи тя и какви проблеми възникват, е разумно да се състави и писмено споразумение. Налице е фактическа коалиция и това е видно", заяви съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ по Нова телевизия.

От самото начало на съвместното им управление ГЕРБ са тези, които настояваха за писмен документ, който да го скрепи, но партньорите им от ПП-ДБ не бяха склонни на това. 

Атанасов обясни и защо от ПП-ДБ вече не искат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов - защото ръководството на МВР си върши работата и е постигнало успехи по темата за приемането ни в Шенген. "Има грешка, има и прошка", обобщи темата Атанасов. Оставката му беше поискана от премиера и лидерите на ПП-ДБ заради полицейското насилие след протеста на футболните фенове срещу ръководството на БФС.

Атанасов допълни, че не се е отказал от намерението за реформа в службите за сигурност. "Там промяна е наложителна. Аз съм убеден, имам и индикации за това, че тази реформа ще започне. Разговарял съм с представители на ГЕРБ и ДПС - те са съгласни с това, което предлагаме", уточни той, след като миналия петък представи плана си за необходимите стъпки, които трябва да се извършат с промени и в законодателството.

Атанасов отрече слуха, че ще се кандидатира за конституционен съдия - предстои парламентът да попълни две вакантни места за членове на КС, чийто мандат отдавна е изтекъл.

"Тази година има избори за Европейски парламент. Те са много важни на фона на геополитическата ситуация в целия свят", заяви лидерът на ДСБ.

Съпредседателят на ДБ напомни, че при ротацията на премиерите ще бъде сменен и председателят на парламента. Той подчерта, че при вземането на решението кои министри да останат и да си тръгнат през март, ще участва и ДПС.

"Трябва да направим съвместна оценка на цялото правителство и на министрите по отделно, за да може ротацията през март да се направи безболезнено и безпроблемно. Защо споменавам ДПС? Техните лидери гласуваха за правителството и подкрепят голяма част от политиките, които то провежда. Освен това след ротацията предстоят множество кадрови промени в регулаторни и други органи, които се избират от НС и има изискване за мнозинство от 2/3", допълни Атанасов. Той обаче подчерта, че Движението няма да получи министри.

Лидерът на ДСБ отправи критики към президента Румен Радев заради негови забележки по адрес на управляващите. "Той се държи като лидер на опозиционна политическа сила, която е загубила властта. Бих казал, че той е полупрезидент", смята Атанас Атанасов.