Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще се срещнат с американския държавен секретар Антъни Блинкън в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също ще участва в конференцията. България е сред държавите от НАТО, които тази година постигат целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП, каза той журналисти в Брюксел преди да замине за Германия.

Форумът се открива днес и продължава до 18 февруари. Конференцията е смятана за най-важната среща на политици и експерти по въпросите на политиката за сигурност, припомня ДПА. "Мир чрез диалог" е мотото на юбилейната 60-та Мюнхенска конференция по сигурността. 

Очаква се във форума да участват около 50 държавни и правителствени ръководители, близо 100 външни министри и представители на международни организации. Сред тях ще са германският канцлер Олаф Шолц, американският вицепрезидент вицепрезидентът Камала Харис, израелският президент Ицхаг Херцог, украинския президент Володимир Зеленски. 

Форума ще открие генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Сред основните теми ще бъдат конфликтите в Украйна и Близкия изток. Русия и Иран не са поканени. 

На 16 февруари ще бъде подписано двустранно споразумение за сигурност между Германия и Украйна. Това ще е първото лично участие на украинския президент в конференцията, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна. 

Миналата година Зеленски се включи чрез видеовръзка, а през май посети германската столицата Берлин и град Аахен, за да получи награда. Тогава той се срещна с канцлера Шолц и с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

От предварително обявените срещи на американския вицепрезидент Камала Харис пък става ясно, че освен Зеленски, ще се срещне и с германския канцлер. 

Подготовка за Мюнхенската конференция по сигурността

Снимка: БТА/AP, Matthias Schrader

Подготовка за Мюнхенската конференция по сигурността

Снимка: БТА/AP, Matthias Schrader