"България се включи в този набор от страни, които подкрепиха Украйна. Това съответства с интересите на България. Подкрепата за Украйна в НАТО отдалечава опасностите от нас". Това коментира премиерът Николай Денков в предаването "На фокус" по Нова телевизия. 

Запитан дали е направил капан на президента с тази визита, Денков каза:

"Няма как да направя капан. В момента, в който разбрах, че ще идва, се обадих на президента Радев и му казах. Той каза, че ще помисли дали ще се срещнат. По-късно стана ясно, че ще се срещнат. Няма капан, просто информирах президента. Не знам защо той не е поканил Зеленски", каза Денков.

"Нямаше инициатива от другата страна, затова беше на МС", каза още Денков.

За нас е изключително важно всякакви зони на конфликт да стоят колкото се може по-далеч от нашите граници, така че подкрепа за Украйна в НАТО отдалечава опасностите, които биха могли да възникнат, ако нещата не се развият добре за Украйна, посочи Денков.

Той обясни, че Украйна вече има подкрепата на над 20 държави по отношение на тяхното членство в НАТО. "Те се опитват да съберат колкото се може повече подкрепа преди срещата във Вилнюс, която предстои след два дни, така че периодът на тази визита беше подбран да бъде преди посещението във Вилнюс на срещата на НАТО, където тази подкрепа трябва да бъде показана", каза премиерът.

По думите на Денков непосредственият повод за посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски са били два документа, които бяха подписани в София - съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандумът за сътрудничество в областта на енергетиката.

"Това, което знам, е, че България като политическо решение на ниво Народно събрание и Министерски съвет подкрепя Украйна, както във войната с руското ръководство, така и за членството ѝ в НАТО", отбеляза премиерът.

Пред bTV Мария Габриел заяви, че визитата на Зеленски - това са важни моменти, които не остават незабелязани в ЕС

Снимка: БТА

"Визитата на президента Володимир Зеленски е много важна, мислите ли, че не ни следят в ЕС наистина за това как във вътрешнополитически план имаме унисон с външната си политика. Аз съм сигурна, че това са важни моменти, които не остават незабелязани." Това каза ексклузивно пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Така че за да продължим с приоритети и Шенген, еврозона на мен ми се иска най-много това - България да е партньор, който не се оправдава, а задава посока и води със себе си факти", добави тя.

България трябва да говори в един глас за подкрепа на Украйна, каза още Габриел.

Тя обясни, че украинският президент е дошъл у нас по покана на правителството, защото от изпълнителната власт зависи каква помощ ще бъде оказана на страната.

 

"Трябва много ясно да го кажем, че е важно България да изпраща сигнал, че може да говори в един глас така, както го правят парламентът, изпълнителната и президентската институция, и ето това на мен би ми се искало да се случва по-често. Като говорим в един глас и тогава няма да си задаваме въпрос кой кого е поканил, а ще си говорим за интереса на държавата, за позиционирането на България като активен член на Европейския съюз и НАТО, като това да преобърнем представата на много, не само в Европа, но и света, че България може да бъде равностоен партньор", заяви още вицепремиерът.

Вицепремиерът уточни, че помощта, която ще изпратим на украинците, ще бъде определена след анализ от генералния щаб и няма да застраши националната сигурност.

 

"Може да ни бъдат поискани неща но ще има спазен ясен принцип. Ще се действа според това какво имаме и най-вече сигурността на страната и боеспособността на българската армия. Така че това, което предстои - да бъде направена анализ, да се види как ще бъде отговорено на исканията на украинската страна. Да запазим водещия принцип - да не застрашава сигурността на страната", обясни министърът на външните работи.

На срещата във Вилнюс Украйна няма да бъде приета за член на НАТО, но ще седне наравно с останалите членки на една маса, каза още Габриел и уточни, че у нас ще започне информационна кампания на тема алианса.