Премиерът Николай Денков иска анкетна парламентарна комисия, която да разследва случаите на полицейско насилие на протеста на футболните запалянковци от 16 ноември. Освен това е готов да подаде оставка, ако вътрешният министър не припознае докладваните случаи от четвъртък като насилие. 

Към момента все още няма решение за оставката на Калин Стоянов като вътрешен министър, стана ясно от думите на министър-председателя след състоялата се регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието. 

"Много от полицаите бяха пример как се охранява подобно събитие. Но, тези, които използваха палките и биеха паднали хора, такива, които нямаха общо с протестите - те нямат място в полицията. Не чух вътрешният министър да критикува и да се разграничи от действията на тези полицаи. Искам и министърът и политиците, които го защитават, да кажат дали защитават това.

Ако има действия и тези полицаи си тръгнат, аз нямам да имам проблем с министъра. Ще имам проблем, ако продължи да замазва ситуацията. Ако министърът не припознае това като насилие, което заслужава тежка санкция, аз ще си подам оставката. Не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улицата, както ставаше преди", категоричен е Денков. 

Относно твърденията, че на Калин Стоянов е бил оказан натиск от съпредседателя на ПП, премиерът каза, че всички разговори между вътрешния министър и Кирил Петков били само с настояване да не се допуска изборна търговия:

"Не е имало разговори от типа, че някой партия трябва да бъде печеливша или друга да бъде губеща. Запознат съм с тези разговори". 

На брифинга Николай Денков обобщи резултатите от днешната среща в Министерския съвет, посветена на насилието, и увери, че в последните пет месеца е постигнал значителен напредък по редица дейности, свързани с темата.

"Едната е свързана със създаването за първи път на Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие. Вторият напредък е, че за първи път е създадена структура в МВР за подкрепа на жертвите от домашно насилие. Там служителите се подготвят така, че да могат да помагат на хората. Трето - за първи път е подписан на национално ниво меморандум за сътрудничество между Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Националното бюро за правна помощ, което позволява на всяка една жертва на насилие да получи безплатна правна помощ", изброи министър-председателят. 

Създадени са още два нови кризисни центъра, така че в момента имаме общо 31 центъра с 348 места за настаняване на жени и деца, пострадали от домашно насилие. В момента се изпълняват 17 проекта, координирани от Министерството на правосъдието, добави Денков.

"Ако искаме насилието да изчезне, всички държавни институции трябва да дават пример, че проявите на насилие са неприемливи".