Премиерът Николай Денков присъства на представянето на най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на изследователския институт INSAIT към Софийския университет. Той коментира пред журналисти и актуални теми, сред които промените в кабинета при ротацията, съдбата на пленените български моряци и посещението на военния министър Тагарев в САЩ.

Запитан какво се случва с моряците от корабите "Руен" и "Галакси лийдър", премиерът отговори, че има разговори с хутите през външно министерство и там имали информация, че с тях се отнасят добре. Казусът с "Руен" бил "чисто пиратски акт" и течали преговорите за откуп.

Денков нарече "прибързано" изявлението на здравния министър Хинков, че няма да остане на поста си след ротацията. "Можеше да го обсъдим по-внимателно, но много е голям натискът върху тях, много несправедливи са критиките, включително и от президентството... Тези хора работят в полза на държавата, на бизнеса и ако непрекъснато ги натискаме, това им пречи да си свършат работата", коментира премиерът.

"Ключовото е, че с г-жа Габриел са разбрахме, че ще има минимални промени в състава на кабинета", каза още Денков, който вече е представил на предстоящия ротационен премиер отчетите със свършеното от министрите дотук, и разговорите помежду им кой ще запази поста си и кой - не, вече са започнали.

Запитан остава ли непоклатим поста на министъра на отбраната Тодор Тагарев след критиките и резервите от страна на ДПС, Николай Денков коментира: "Първо, няма безгрешни хора. Второ, съвсем убедено казвам - поне 80% от критиките, които се чуват публично, са абсолютно некоректни, неадекватни, в резултат на някакви политически интереси, особено от опозицията. Наличието на критика за някой министър изобщо не означава, че трябва да се смени - нали като се смени, трябва да се сложи друг?!".

Относно посещението на министър Тагарев в САЩ и изявлението му пред Атлантическия съвет за това, че не само традиционните, но и социалните медии трябва да бъдат "преглеждани" за руска пропаганда, както и да бъде направена ревизия на учебните програми по история, които "пораждат признателност за ролята на Русия към нашата история", Денков заяви, че в медиите трябва да има фактчек, събеседници с различни гледни точки, които да се сблъскат, и самият той смята, че тези усилия трябва да се подкрепят. "По отношение на учебниците, ситуацията е много различна. Те трябва да представят историята такава, каквата е била. Сега те представят историята на Русия, на СССР само в една определина светлина и създават внушения, с които децата израстват. И аз съм израснал с тези внушения", каза премиерът.

Запатан ще бъдат ли разположени на наша територия системи за противовъздушна отбрана, Денков заяви: "Вървят преговори за това как да усъвършенстваме системите си за въздушна отбрана".

Попитан има ли ново искане към нас на ниво съюзници от НАТО в контекста на продължаващата война в Украйна и на скорошното посещение на министъра на отбраната в САЩ, Денков коментира: "Не, не сме обсъждали нови искания. Това, което ние искаме, е да укрепим нашите отбранителни сили, така че посещението на министър Тагарев в САЩ е свързано с това ние какво искаме от Съединените щати. И самолетите, и Страйкърите, и участването в командването, и изграждането на източния фланг - това са наши български интереси, които той отстоява там".

На репортерски въпрос за кандидатурата на Десислава Атанасова от ГЕРБ за член на Конституционния съд, той отвърна лаконично: "Не е моя работа да коментирам", като подчерта, че не е юрист и не запознат с работата на институцията, за да коментира адекватно.