Примерът акад. Николай Денков обяви, че Украйна е отправила запитване за реакторите от "Белене" още през миналата година.

"Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа се, че служебното правителство не е придвижило въпроса", обяви министър-председателят по време на живо излъчване от Министерския съвет по Facebook, където отговаря на зададени му въпроси на граждани и журналисти.

Денков поясни, че днес ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката и това ще стане факт при визитата на президента Володомир Зеленски у нас. Той ще кацне в София с български правителствен самолет в 10.00 ч. 

Зеленски идва у нас по покана на правителството, но е предвидена среща и с президента Румен Радев

"Никога не съм подклаждал конфликта с президента, аз се опитвах да успокоя отношенията, за да имаме нормален диалог. Аз се обадих на Радев и му казах - ще идва президентът Зеленски, затова намерете начин да се видите с него", каза премиерът. По думите му предвидено е двамата държавни глави да се срещнат. 

Това е начинът да се търси конструктивен диалог. От другата страна не винаги беше така, но виждам известно успокояване през последните две седмици, надявам се това да продължи. България няма нужда от междуинституционални войни, а от успокояване, допълни Денков.

Министър-председателят заяви, че към момента реална опасност за България от войната в Украйна няма. Това, за което трябва да работим, е да няма опасност оттук нататък, добави той.

Причините да подпомагаме Украйна са две. Първата е, че Украйна е нападната държава. Основата на световния ред и на световния мир се състои в това, когато има граници на една държава, те да са неприкосновени и да не се преминават. Русия наруши това правило, нападна съседна държава. Всички държави по света трябва да се опитват да възстановят началните граници, за да възстановим реда в международните отношения. Ако един агресор успее на едно място, това ще изкуши всички останали агресори да се опитат да направят същото на други места. Така че, международният ред се крепи на опазването на границите, заяви още Денков.

Втората причина е непосредствено свързана с България. Русия неколкократно отправи заплахи, че след Украйна могат да последват Молдова, Балтийските държави, защо не други държави, които са членове на НАТО. Това са заплахи, които би трябвало да ни притесняват изключително много. България беше обявена за вражеска държава на Русия, без да е направила каквото и да било в това отношение. Добре е да се припомни и че руската армия влезе в България след Втората световна война, без да има обявена война от страна на България към Съветския съюз. Имаме история, която трябва да прочетем много по-внимателно от това, което учим в учебниците, и да разберем, че ако Украйна спечели войната, границата, където можем да очакваме агресия, ще бъде далеч от България. Ако Украйна загуби войната, нещата ще изглеждат по доста различен начин, коментира още премиерът.

Аз не виждам как Русия ще спечели войната в Украйна. Въпросът е как ще завършат преговорите за мир, когато двете страни седнат на масата за преговори. Но кога ще седнат, какви ще бъдат условията им, зависи от усилията им на бойното поле. Това е една от причините ние да подпомагаме Украйна в този процес, защото колкото по-изгодни са резултатите от преговорите за Украйна, толкова по-стабилен ще е мирът за в бъдеще и по-спокойна ще е България в рисковете, които биха възникнали за нея след войната, заяви още Денков.

Според него, за да се намали руското влияние в България "трябва да бъдем много по-активни в разказване на истинските истории, които се основават на факти и данни".

В момента виждаме, че в социалните мрежи и медиите се разпространяват спокойно лъжи и дезинформация. Вижда се, че голяма част от тях е организирана и това пречи ние да водим истинският дебат какви са националните интереси на България, коментира премиерът.

Интересите на България са войната в Украйна да свърши, но като се възстановят изходните граници на държавите, въвлечени в нея, категоричен бе Николай Денков.

На въпрос за работата на кабинета, Денков определи като трудна политическата среда, но министрите му за няколко дни си влезли в работата: "Това, което се опитваме да изградим е екипна работа".

"Забавихме се с назначаването на областните управители. Ще изчакаме още малко", отговори на въпрос министър-председателят. По думите му все още се изчакват "колегите от ГЕРБ". Според премиера трябва да се постигне консенсус сред народните представители в Народното събрание, които представляват регионите. Има някакво забавяне около споровете в Народното събрание. Забавянето е, защото консенсусът първо трябва да се постигне сред народните представители, тъй като те представят регионите.

България ще има нов представител в "Лукойл", обяви още премиерът. "Там има системен проблем. Представителят на България не подава актуална информация", посочи той. На "Лукойл" и преди им беше казано да си плащат данъците. Въпросът е как да се направят промените така, че да не се работи с руски петрол, допълни още Денков.

Заплатите на служителите на МВР няма да бъдат увеличени, заяви Денков. По думите му нормално е всяка една от общностите да търси по-добро възнаграждение, но не мисли, че трябва да стоят под прозорците на Министерския съвет, защото не е това начинът да се търси справедливо разпределение на бюджета.

"Миналата година заплатите на служители на МВР бяха увеличени с 20%. Предвидено е увеличение на две други места. Едното е в системите, които не получиха увеличение - тази година те ще наваксат с 10%. И в общинските администрации, където заплатите са изключително ниски. Там е предвидено увеличение от 15% ", обясни той.

Не се обсъжда идеята за въвеждане на прогресивен данък, обяви премиерът. 

"Целият ни фокус е върху това да се изсветли сивата икономика. Имаме например идея в бюджета - ако не в издадат бележка, до не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и доведе до положителен резултат. Не само премиерът, а всеки един ще стане от масата в този случай. Доколкото видях, дори ресторантьорите приеха тази идея. Друго предложение е заплатите да се плащат изцяло по банков път", каза Денков.

В бюджета за 2024 г. ще има увеличение на минималната заплата, каза той. Готова е и дефиницията за енергийна бедност, трябва да се изгради и механизма, по който да се дава помощта по нея.

Парите за образование тази година са увеличени с около 1 млрд. лв. За тази ще са над 7 млрд. лв. Така отговори премиерът на въпроса дали в проектобюджета са орязани парите за образование и са по-малко от миналата година. "Всеки би искал да има повече средства за образование, но например, миналата година 200 млн. лв. не бяха усвоени, защото нямаше къде да се използват.

В отговор на въпрос защо се увеличават заплатите на учителите след тези слаби резултати от матурите, Николай Денков отговори, че няма как да има добро образование без мотивирани учители. Според него обаче само мотивирани учители не са достатъчни. Докато не се оправят учебните програми, учебниците, не се засилят извънкласните дейности, докато не се подобри механизмът за привличане на децата в училище, проблеми ще има и затова са важни реформите. Заплатите са необходимо, но не достатъчно условие, коментира Денков. Той се надява в следващите 18 месеца да има промяна в учебните програми и намаляване на фактологията в учебниците.

На въпрос за мерките срещу войната по пътищата Денков заяви, че кабинетът е набелязал най-спешните задачи. Една от от тях е съместните проверки на колите от 6 институции. Друга е свързана с методиките за отпускане на средства за ремонт на пътища да бъдат тези, които са с висока концентрация с произшестия. Има карта на АПИ, която показва 40 проблемни места, с приоритет за тях да се отпускат средства. Предприети са и промени в шофьорските книжки, в които да виждаме практическата част при тях, каза Денков.

По повод разрушената стена на язовира в Каховка, Денков заяви, че има изключително негативна кампания, която идва отвън, за да се провали туристическият сезон.

Черно море е чисто и не трябва да има никакво съмнение в това, каза Денков. Той добави, че всеки ден получава справка, която се прави от украинските, румънските и българските власти.

Никое от замърсяванията, които се бяха събрали в Одеския залив, не е минало към Румъния, камо ли да дойдат в България, каза Денков. По думите му няма никаква верояност замърсяване да дойде до българската акватория.

Хората да бъдат спокойни. Ако има опасност, веднага ще бъдат информирани, увери Денков.

По повод Скопие премиерът заяви, че истинският "слон в стаята" е кога Република Северна Македония ще приеме промените в Конституцията си.

"Очевидно това е труден процес за тях и в известен смисъл болезнен. Те трябва да го направят, защото това е в сърцето на т.нар. европейски компромис от миналата година, въз основа на френското предложение", коментира Денков.

Според него в "европейския компромис" са залегнали и други положения, които трябва да се следват в хода на преговорите. Те са свързани със защита на гражданските права на хората с българско самосъзнание. Така че ние стриктно ще следваме тези условия, тези указания, които са дадени в т.нар. европейски компромис. Нищо повече не се изисква от тях, въпросът е те готови ли са да извървят този процес, заяви премиерът.

Миналата година ние започнахме секторни преговори, но те в момента поизостанаха, защото имаме застой в другата посока. Ние сме готови да продължим работата по коридорите, по увеличаване на търговския стокообмен, културния обмен, но без да се реши ключовият проблем, няма как да очакваме сериозни резултати. От наша страна ние сме отворени за всичко позитивно, добави премиерът.

Той каза, че е разговарял с някои европейски лидери, като по време на тези разговори е заявил, че се подават грешни сигнали към Република Северна Македония.

Имаме много ясна основа на нашите отношения и тя е в този "европейски компромис". Всякакъв опит да се излезе от него по-скоро ще попречи на процеса, така че нека да се върнем върху тази основа и да работим за нейната реализация, каза още Денков.

Точно преди месец, на 6 юни, на тържествена церемония в Министерския съвет Николай Денков символично получи властта от тогавашния служебен премиер Гълъб Донев. Първите две политически формации ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" се споразумяха Денков да поеме премиерския пост на принципа на ротацията, а след девет месеца той да предаде поста на бившия еврокомисар Мария Габриел. В същия ден 49-ото Народно събрание утвърди и структурата и състава на новото редовно правителство. Месец по-късно обаче напрежението между двете политически формации по взимане на важни решения за управлението остава, като втори ден се отменя и обявената като редовна лидерска среща.