Премиерът Николай Денков потвърди новината, че Австрия ни разрешава да се присъединим към Шенген по въздух и вода, засега не и по суша.

"След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници. Австрия пое ангажимент за продължаване на преговорите за сухопътните граници", заяви преди началото на правителственото заседание министър-председателят. Новината пръв съобщи по-рано днес румънският премиер, а именно, че двете балкански съседки ще влезем в Шенген от март 2024 г.

"Преговорите с Австрия ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на ЕК за защита на външните граници на ЕС с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални мигранти към Европа", уточни той.

Премиерът в кабинета на ПП подчерта заслугите именно на това правителство пред всички останали негови предшественици от 2011 г. насам.

"След 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес можем да се поздравим с този безспорен успех на българската държава", каза още Денков.

Министър-председателят поздрави българските граждани по случай Коледните и Новогодишни празници, като добави, че днес Шенген е още един повод за празнуване.

Снимка: БТА

В дневния ред на последното за годината заседание на Министерския съвет са разглеждане на закона за БНБ, допълнителни пари по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година и актуализация на годишните разчети за средствата от Европейския съюз.

Снимка: БТА