Подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите - това заяви премиерът Николай Денков на съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Руската агресия превръща този регион в един от най-горещите, заяви украинският президент. Двамата съобщиха, че са обсъдили сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство.

Българският премиер подари на Володимир Зеленски реплика на меча на хан Кубрат.

Денков каза на Зеленски, че този подарък има два символа. "Единият е, че свободата се постига с меч. Вторият е, че хан Кубрат, който е живял в земите на Украйна и който е първият исторически регистриран в летописите владетел на България, е показал, че за да можете да успеете, трябва да бъдете единни", посочи премиерът.

България, е показал, че за да можете да успеете, трябва да бъдете единни", посочи премиерът.

Николай Денков каза още, че подаръкът символизира "европейските усилия да се помогне на една от европейските нации, която се намира в затруднение". "Това е нашият знак, освен всички друго, което правим, че сме заедно с вас в тази битка. Ще бъдем заедно толкова, колкото е необходимо", каза още българският премиер.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски благодари за получения подарък.

Николай Денков и Володимир Зеленски проведоха среща, резултатите от която обобщиха на съвместен брифинг.

"Господин президент, скъпи Володимир, благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да почувствам със сърцето си вашето несправедливо страдание. Но и вашия героизъм и вашата решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете. България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Видяхме ги в очите на хилядите бежанци, за които отворихме домовете и сърцата си преди две години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. Днес ги усетих със сетивата си в Соломянския район". Така се обърна премиерът Николай Денков към украинския президент Володимир Зеленски в Украйна.

"На днешната дата отбелязваме поредна мрачна годишнина. Преди десет години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началото на непрекъсната агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя към пълната ѝ инвазия на 24 февруари 2022 г. Продължаващата вече две години пълномащабна война на Русия срещу Украйна е война срещу Европа, срещу целия демократичен свят. Вече е ясно, че целите на Путин се простират извън пределите на Украйна", каза още премиерът, цитиран от БТА.

Според Николай Денков "амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България".

"България застава безпрекословно на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна агресия. На страната на човешкия живот и достойнство, на свободата, демокрацията и международния правов ред. Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на войната, водена от режима на Путин с недопустима цел - една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, да бъде подчинена или унищожена. И повече от 700 дни сме свидетели на героизма на украинския народ, който се бори както за своята свобода, така и за мира в Европа и у нас, за защита на благоденствието, което сме постигнали", каза още българският министър-председател.

Николай Денков увери, че българското правителство и парламентарно мнозинство работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна.

"Оставаме ангажирани с прилагането на Формулата за мир на Украйна за постигане на справедлив, цялостен и устойчив мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право. Имаме готовност за сътрудничество и в контекста на създадената Международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия, като България е сред учредителите на Коалицията. Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ. Призовавам международната демократична общност да остане единна в подкрепата си за Украйна, за да бъде този ден по-скоро! Скъпи украинци, г-н президент, България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир - за Украйна и за всички демократични народи", каза още Денков.

България обсъжда подписване на двустранно споразумение за сигурност, но първо трябва да има одобрение на НС, заяви Денков след срещата със Зеленски.

България е и една от страните съоснователки на международна коалиция за борба с депортирането на украински деца на руска територия, съобщи още премиерът.

Зеленски: Разширяваме логистиката и инфраструктурата в региона

"С българския министър-председател имахме много сериозни преговори. Обсъдихме много въпроси за нуждите на нашите войници, за нашите приоритети, за нашите последващи стъпки. Украйна цени всяка проява на подкрепа на нашата отбрана. Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия за Черно море, за търговските маршрути и подновяване на нормално корабоплаване. Това е много важно, че въпреки трудностите и сложното време успяваме да осигуряваме нормални икономически отношения", заяви на свой ред Зеленски.

Руската агресия превръща този регион в един от най-горещите, заяви Зеленски. Благодарение на нашите съюзници успяваме стъпка по стъпка да възстановяваме сигурността в Черно море, посочи той.

Украинският президент посочи, че Украйна цени всяка помощ, която получава. Украинският президент коментира още, че е обсъдено двете страни да активизират "разширяването на логистиката и инфраструктурата в региона".

Такова сътрудничество ще направи нашите народи по-силни, каза още Зеленски. България много ни помага за възстановяването на правдата след действията на руските престъпници, посочи още Зеленски и отново подчерта колко много цени подкрепата на България и колко много, много й благодари.