Премиерът Николай Денков изненадващо пристигна на посещение в Украйна. Българската делегация пътува с влак до Украйна, а на гарата го посрещна украинската посланичка Олеся Илашчук.

Първа спирка на българския премиер в украинската столица беше мястото на разрушенията в Соломянския район, причинени от руския обстрел по време на новогодишните празници, където разговаря с представители на местните власти, съобщиха от Министерския съвет на официалната си фейсбук страница.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

На 2 януари балистична ракета е поразила осеметажна жилищна сграда, като са нанесени щети по домовете на 321 семейства. В атаката са загинали мъж и жена. Седем апартамента са напълно унищожени. Вследствие на масираната атака по украинската столица с ракети и дронове са възникнали пожари и разрушения в девет района, посочват от Министерския съвет.

Николай Денков участва и в церемония с полагане на венци в памет на загиналите при войната в Украйна, която се случи на Михайловския площад, където се намира и мемориалната стена.

Премиерът е в Киев, за да изрази българската подкрепа за Украйна, две години след безмилостната агресия на Кремъл, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Министър-председателят пристигна в украинската столица тази сутрин, за да подчертае, че правителството ни стои твърдо на страната на справедливостта и ще продължи да отстоява независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. България е част от усилията на Европейския съюз, НАТО и международната демократична общност в подкрепа на Украйна", съобщиха по-рано от пресслужбата на правителството.

В Киев премиерът е придружен от министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката - Румен Радев, на околната среда и водите - Юлиян Попов, заместник-министрите на външните работи и отбраната - Тихомир Стойчев и Станимир Георгиев, както и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: Скрийншот от bTV

Програмата на Денков в Украйна се пази в тайна от съображения за сигурност. Очакват се срещи с официални лица.

Посещението на премиера Николай Денков идва непосредствено след като Украйна отбеляза 2 години от началото на войната и след посещението на четирима западни лидери в Киев.

"България е част от усилията на Европейския съюз, НАТО и международната демократична общност в подкрепа на Украйна. България подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници", напомни акад. Денков преди заминаването си. Страната ни поддържа и украинската формула за справедлив, всеобхватен и траен мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право, както и всички усилия за световна среща на върха за мира с възможно най-широка международна подкрепа.

Снимка: Министерски съвет

Това е втората визита на български министър-председател от началото на войната. През април 2022 г. тогавашният премиер Кирил Петков посети Киев.

Снимка: Скрийншот от bTV

Посещение в Украйна имаше и председателят на парламента Росен Желязков в началото на този месец.

Миналата седмица военният министър Тодор Тагарев съобщи, че българските БТР-ите, които страната ни ще предостави на Украйна, са събрани  ще бъдат изпратени до дни. Той посочи, че не можем да се мерим с показателите на решенията за оказване на помощ на други страни, но постоянно преглеждаме исканията и възможностите ни да окажем подкрепа. Можем да помогнем още с материални средства - като имаме готовност, ще обявим, отново без конкретика обаче, каза още министърът.