Една от големите изненади по време на деветмесечното съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ била, че "Пеевски оперативно е поел ръководството на ГЕРБ" - това каза бившият премиер Николай Денков (ПП-ДБ) в интервю за "Свободна Европа". В "Студио България с Генка Шикерова" той разказа как, отивайки на срещи с Борисов, до него неведнъж седял Пеевски и как думи на Денков пред Мария Габриел стигали до съпредседателя на ДПС. Разказа и за случай, в който Кирил Петков наистина е счупил маса, което по думите на Денков станало заради лъжи на Борисов. 

"Голяма изненада за нас бе, че се оказа, че Пеевски оперативно е поел ръководството на ГЕРБ. Ние отиваме на среща с Борисов и до него стои Пеевски. "Още на първите срещи, които бяха с Борисов, той го канеше. През тези месеци 80% от времето разговора беше с Пеевски, не с Борисов", разказва Денков. 

Той отбелязва, че ДПС не са били част от споразумението: "Нашето споразумение с ГЕРБ бе, че ние ще управляваме с тях. Пеевски трябваше да се появява там, където са необходими две трети, за да видим как да осигурим промените в конституцията, обсъжданията за част от регулаторите и т.н." 

На въпрос дали от "Продължаваме промяната - Демократична България" са попитали Борисов защо това се случва, Денков отговори, че в началото на взаимодействието с него един-два пъти му казали, че това е странно.

В един от случаите Денков направил коментар пред Мария Габриел, че този тип срещи не са най-продуктивните, а след няколко часа му се обадил Пеевски да пита защо е казал такова нещо. Бившият премиер предположил, че Габриел вероятно е предала думите му на Борисов, а той на свой ред ги е препредал на Пеевски.

Денков потвърди неотдавнашните си думи, че смята съпредседателя на ДПС за "най-голямото зло, което се случва на България". Според бившия премиер Бойко Борисов и Делян Пеевски са се уплашили от реформите, които трябвало да се реализират. "В един момент осъзнаха, че оттук нататък те не са готови да продължат с това, за което се бяхме договорили като управленска програма", каза Денков.

Той изказа и теза, че руските интереси също свързват Борисов и Пеевски. "Няма никакви съмнения, че действията около "Турски поток" бяха съвместни между двамата. Всъщност тях много неща ги свързват. Част от тези неща са свързани със съобразяване с интересите на Русия, в някои случаи в ущърб на българските интереси", смята Денков. 

Денков каза още, че с договора с "Боташ" същото вече може да се каже и за президента Румен Радев.

"Това е действително изключително неприятен договор, виждал съм го. Не можех да кажа всичко, защото там част от нещата са поставени като търговска тайна, но сега около парламентарната комисия взеха да излизат фактите и те също показват, че българският интерес всъщност е предаден на една турска фирма и ние си плащаме за това, което е супер скандално", каза бившият премиер. 

На въпрос има ли договора с "Боташ" общо с Русия, Денков каза, че се знаело, че "така както през "Турски поток" идва руски газ през България към други европейски държави, всъщност и по други линии може да влиза руски газ, включително и втечнен природен газ към Турция".

"Много лесно могат да бъдат представени различни партиди по едни или по друг начин. Така че, не знам точно какви са били мотивите на президента, но резултатът е изключително лош за България".

Според Денков имало и съмнения по отношение на контрабанда на руско гориво през България към Украйна. "Има информация за такива неща, там вече сигурно си струва да бъде разследвано и да се види кой и как е участвал", каза още бившият премиер. Денков уточни, че руското гориво най-вероятно е смесвано с друго. За първи път той научил тази информация от украинския посланик в България, след това тя започнала да се проверява от ДАНС.

Относно динамиката на отношенията между доскорошните некоалиционни партньори Денков разказа за случай, в който Кирил Петков счупил маса, защото Борисов започнал да говори лъжи: 

"Всеки ден си беше борба. Тази идилия, която се опитват да ни пуснат като мъгла - как ние много сме се разбирали, е пълна глупост. Това е истината. Историята със счупената маса, която сте чули, аз бях там. Кирил Петков счупи масата в кабинета на Борисов, защото Борисов започна да говори някакви лъжи. Всеки ден се борехме, за да можем да вървим по пътя, който беше важен за нас".