След като сутринта премиерът каза, че има вариант на коалиционно споразумение и текстът е изпратен на ГЕРБ-СДС, които го оглеждат и обсъждат, три часа по-късно Николай Денков се отрече от думите си.

Отново пред журналисти, но този път не в София, а в село Караджово, където също откри учебната година в местното училище, премиерът заяви точно обратното - че няма нов документ. Работило се по стария, който е бил представен на лидерите на партиите още през лятото.

"Не става дума за коалиционно споразумение, а за механизъм, по който да се вземат решения", повтори старата теза на "Продължаваме промяната" премиерът. По думите му този механизъм работи в момента, но не е скрепен с писмено споразумение, уточни Денков.

"Има колебания как точно да се процедира, защото очевидно, че ние сме пред избори и има политическа конкуренция между партиите, които участват в това управление", призна още той, цитиран от БТА.

По-рано днес пред журналисти в двора на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов", където откри учебната година, Денков беше попитан дали очаква партиите, които подкрепят правителството, да подпишат коалиционно споразумение. Отговорът гласеше: "Ние сме изпратили един вариант на текст, който оглеждат, обсъждат, това, което е важно за мен, да има подкрепа. За момента има такава подкрепа".

"Важно е да имаме подкрепа в Народното събрание, което да съответства на целите, приоритетите и програмата, която управляваме. За момента има такава подкрепа. Работи се по законодателната програма и ако това продължава така и успеем да свършим нашите задачи, аз не виждам причини за притеснения", каза Денков предиобед за перспективата пред общото управление.

От ГЕРБ настояваха за коалиционно споразумение още в началото на създаването на правителството, което избраха заедно с ПП-ДБ и подкрепата на ДПС. В същото време от ПП бяха против подписването на такова. Те предложиха механизъм, който да гарантира спазването на поети ангажименти от подкрепящите правителството партии, като в него имаше записани 7 точки.

"Каним ГЕРБ - СДС да влезем утре в разговори за формализиране на тези гаранции в документ със заглавие "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма", каза на 23 юни Кирил Петков. "Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителството", обясни тогава пред медиите Лена Бориславова на въпроса при какви условия биха подписали коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ДБ Христо Иванов още тогава коментира, че не е важно как ще се казва документът, а да се изпълняват ангажиментите в него от двете политически сили.

Между двете изказвания на премиера Денков лидерът на СДС Румен Христов отрече проектодокументът да представлява коалиционно споразумение.

"Този текст не е коалиционно споразумение, защото ние не сме коалиция. Това е един механизъм, по който да урегулираме взаимоотношенията между тези, които подкрепяме кабинета и самия кабинет", коментира той по Нова телевизия.

И изрази несъгласие с мнението на Денков, че министрите не трябва да слушат никой извън правителството и да се допитват само до премиера.

"Чух, че никой няма право да се намесва в работата на Министерския съвет и работата на министрите и нека подчертая, че министрите са политически фигури, защото изпълняват политиките на мнозинството. Когато едно мнозинство застава със своята парламентарна група, в случая - ГЕРБ/СДС, и носи отговорност за това управление, сигурно ще има право на парламентарен контрол", опонира задочно Румен Христов.

По същия начин бих коментирал и търсенето на механизъм за важните назначения в изпълнителната власт - да знаем защо на този пост се избира този, а не някой друг кандидат", добави той по повод първото изявление на Николай Денков за това, че е изпратен текст на коалиционно споразумение.