Представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат в парламента за управленската програма и за промените в Конституцията. Срещата е и с участието на правосъдния министър Атанас Славов. На влизане в Народното събрание Лена Бориславова разясни пред медиите, че не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение. И поясни, че са се събрали, за да обсъдят управленската и законодателна програма. По-рано премиерът Николай Денков обяви, че тя е изготвена съвместно с ГЕРБ-СДС и ще бъде представена през следващата седмица.

"С ГЕРБ-СДС изработихме обща управленска и законодателна програма и това е поводът за нашата среща днес - да продължим обсъждането с техни представители и с министъра на правосъдието", заяви Бориславова.

"Не говорим за коалиционно споразумение, защото между двете сили няма доверие и то не може да се преодолее просто по този начин. Говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителството", заяви тя. 

В същото време от ГЕРБ-СДС продължават да настояват за коалиционно споразумение. 

"Искаме да има механизъм, с който да се ангажират парламентарните групи, за да може да има стабилни мнозинства, които да осигурят безпроблемна работа на кабинета за тези неща, за които вече сме постигнали съгласие", обясни Бориславова.

"Това, което много ясно заявихме в петък, е, че плаващи мнозинства за съдебна реформа и за управленска и обща законодателна програма не са допустими и представляват нарушение на принципите, при които това правителство беше подкрепено от групите на първите две политически сили", посочи тя по повод изявлението в петък на ПГ на ПП-ДБ, информира БТА.

Какво следва - е предмет на разговори и ще влязат в такива още през тази седмица, увери тя

"България трябва да има редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си едно стабилно парламентарно мнозинство. В противен случай то става един параван, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на "Възраждане" и ДПС, каквито бяха примерите от миналата седмица", заяви Бориславова на влизане в сградата на парламента.

Министърът на правосъдието Атанас Славов след среща в парламента между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" коментира, че относно управленската програма голяма част от нещата вече са договорени, но трябва да се изчистят и синхронизират позициите. 

Относно формата на споразумението, което да подпишат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, той посочи, че в декларацията на ПП-ДБ е била дадена формулата за такова споразумение. То не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни политики, за конкретни законопроекти, така че да имаме реформаторско управление, обясни Атанас Славов.