Лидерът на "Да, България" Христо Иванов потвърди, че преговорите с ГЕРБ-СДС ще продължат и отправи предупреждение към ДПС, че никоя партия не е абонирана за управлението на страната. Той съобщи, че днес му се е обадил председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Днес Борисов ми се обади и възобновихме диалога. Ние ще разговаряме. Ще преговаряме. Готови сме да преговаряме по по-добри идеи", каза в предаването "Панорама" по БНТ Иванов по повод меморандума и ротацията. Той уточни, че го съобщава по молба на Борисов. Премиерът Николай Денков също по-рано съобщи, че е разговарял с външния министър Мария Габриел вчера и двамата са готови за преговори по състава на Министерския съвет след ротацията. 

"Сега въпросът е не само да повторим формулата, но да надградим със следващия етап от целите, които сме си поставили - продължение на съдебната реформа и попълването на регулаторите с изтекъл мандат. Искаме преди да се случи ротацията да получим ясен ангажимент, че следващите 9 месеца ще бъдат не само съществуване на това правителство, а продължаване на курса към реформи", обясни той за предложения на ГЕРБ меморандум.

"Целта е мнозинството, при всичките разделения и сложности между нас - единственото нещо, което може да ни задържи заедно, това са ясните приоритети", добави Иванов.

По думите му не ставало въпрос за подялба между двете формации ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС на регулатори и постове, а за това кой ще носи отговорност. Иначе можело да бъдат избирани и хора, предложени от други партии и НПО, но категорично политически необвързани. "Не са изключени номинации и на други партии или на организации извън парламента. Въпросът е да е ясно кой зад кого застава", обясни Иванов. 

"Едно за теб, едно за мен" важи само за разпределянето на отговорността, а без да го има това правителство, няма да го има този парламент. Без да го има парламента решенията за реформите и регулаторите няма как да се осъществят", заключи съпредседателят на ДБ.

Всички спекулации за парцелиране идват от лагера на нашите партньори, ГЕРБ и ДПС държат регулаторите в момента, каза в същото време Иванов.

"И изведнъж г-н Пеевски се самовзривява, защото неговият дял не просто няма да бъде гарантиран, ще се случи по друг начин, няма да има гарантиран пай. Затова е това изригване. Този тип политическо поведение трябва да бъде прекратено. В дълбочина представлява опит за шантаж", каза той по повод атаката на лидера на ПГ на ДПС.

По-рано в парламента двамата политици размениха нелицеприятни реплики. "Моя приятел Христо понечи, обърна държавата на един голям телевизор, реши да го глътне и се задави", обвини Пеевски и нарече Иванов "малката бъбрива Шехерезада", която подвеждала останалите в сглобката. Като"поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори" пък определи държанието му самият Христо Иванов.

Иванов добави пред БНТ, че освен "всички пошлости", които казал Пеевски, е изрекъл много важно изречение: "Без ДПС не може да има управление". И даде да се разбере, че в ДПС не трябва да си мислят, че са абонирани за управлението на страната и имат право да получават пай и сделки без отчетност.

Лидерът на ДБ коментира и твърдението на Пеевски, че е лобирал Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд да стане главен прокурор. Христов Иванов призна, че много би се радвал юристът да заеме поста. "Аз по-голяма реклама за това не мога да си представя, надявам се той да се съгласи", коментира той.