България отива към нови парламентарни избори, а членовете на Националния съвет на БСП не са наясно каква е готовността на партията да предложи състав на правителство, ако получи мандат от президента Румен Радев. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по Bulgaria ON AIR. Повод за констатацията му е фактът, че ръководството на соцпартията не е свиквало пленум от изборите насам.

"Националният съвет на БСП не е свикван от три месеца. Не може да се каже, че има вътрешен диалог", коментира Петър Витанов. Последният форум на левицата беше веднага след изборите, на които партията остана за първи път в своята история на пето място.

"Моята надежда е да има промяна. БСП трябва да смени своя облик, за да възстанови доверието. А първата стъпка е Конгресът. Няма как да продължаваме със същото лидерство и да очакваме различен резултат. Няма как със същите водачи, листи, банални обяснения да постигнем нещо различно. Това е шизофренно. Основните фигури в БСП трябва да отстъпят. Това не означава остракиране, гонене, тричане. На този модел трябва да се сложи край", каза още Витанов.

Коментарите за "ново ляво" са симптом, че БСП, която имаше доскоро монопол в това пространство, боледува, смята Витанов. "Когато през ден се говори за ново ляво, то очевидно състоянието на БСП не е добро", убеден е социалистът.

Според него е важно левицата да постави акцент върху истинските проблеми, които вълнуват българите.

"Един месец се занимавахме с хартиената бюлетина, което ще донесе на БСП една голяма нула. А докато течеше този дебат в представите на широката общественост се върнахме отново в полето на статуквото", коментира още евродепутатът от ПЕС.

Според Витанов съставянето на правителство в рамките на този парламент изглежда невъзможно.