Премиер и вицепремиер в оставка отново седнаха един до друг за заседанието на Министерския съвет. Преди седмица Мария Габриел не присъства на правителственото заседание. 

Това е първото заседание, на което Николай Денков и Мария Габриел присъстват заедно, след като представляващите ги парламентарни групи не успяха да се разберат за продължаване на съвместното си управление. 

"В оставащите дни ще мобилизираме всички усилия на МС да придвижим най-важните решения в полза на хората и на бизнеса. Здравеопазването е от ключовите области, които не трябва да падат жертва на политическата нестабилност", заяви Денков.  

Правителството в оставка ще одобри забрана за разкриване на нови болници до утвърждаването на Националната здравна карта на страната, съобщи министър-председателят в оставка. Той поясни, че това ще стане с промени в Закона за лечебните заведения.

Министър-председателят в оставка изтъкна, че Националната здравна карта не е актуализирана от 6 години и в момента в някои области има ненужно висок брой болнични легла, а в други хората нямат достъп до адекватна медицинска грижа.

Според Денков следващото правителство ще може да завърши процеса по утвърждаването на новата Национална здравна карта.