"Не мога да си изкривя душата и да кажа нещо лошо за Христо Иванов, за Атанасов, Петков или Василев, с които девет месеца сме защитавали едни и същи интереси, едни и същи министри, политики и всички сме казвали, че сме свършили добри неща". Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов часове след като стана ясно, че ПП-ДБ ще върнат неизпълнен втория мандат, който ще им бъде връчен следобед в 15 часа.

Борисов заяви, че е имало три дни, в които да се разберат и да не се налага да се стига до избори. 

"Петък, събота и неделя можеше да се разберем, да имаме правителство и в понеделник да го гласуваме. Аз проявих разбиране, че без Асен Василев правителство не може да има и ПП-ДБ няма как да се откажат от него. Втори компромис - енергетиката, трети - отбраната, четвърти - електронното управление и те продължиха до последно да настояват за вътрешно министерство", отговори Борисов на въпрос какво е счупило диалога с ПП-ДБ. 

На въпрос готова ли е ГЕРБ за коалиция с ДПС след изборите, Борисов отговори: "Това не е ваша работа, а работа на ГЕРБ. Ние ще решаваме с кого да управляваме. Аз разбирам вашите въпроси, но затова правехме всички тези усилия и компромиси, за да има правителство. Затова заедно трите партии направихме и промените в Конституцията. Но ДПС не е участвало в нито един миг в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ". 

Попитан какъв е приносът на ГЕРБ за липса на промени в Закона за съдебната власт и на промени в регулаторите при разпад на правителството, Борисов заяви, че вече е изброил компромисите, направени от партията му, за да има правителство и че по Закона за съдебната власт са подкрепили всичко, което Христо Иванов предложил.