Преди 9 месеца Бойко Борисов направи лоша за ГЕРБ сделка и искаше да я предоговори. Това заяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, след като обяви, че днес с Николай Денков и другите лидери ще върнат на президента празна папката с втория мандат.

"Ние имахме споразумение за 18 месеца с ротация само на премиерите и за смяна на министри по взаимно съгласие. Тези 3 седмици видяхме, че нямаме такова съгласие. Те искаха едни неща, ние искахме други. Нямаме такова съгласие и искахме да се върнем на споразумението за 18 месеца. Защо - защото знаем, че едни избори няма да доведат до нещо много по-хубаво, ще загубим едни 100 милиона на хората, ще се озовем в същата ситуация. Единственото нещо - забавихме България, защото по нашите виждания за още 9 месеца щяхме да имаме Шенген, еврозона, нямаше Сарафов да е главен прокурор - това беше нашата мечта", обясни Петков.

По думите му от ГЕРБ са казали, че тази мечта е абсурдна и че ги е страх от нея и отиват на избори.

"Борисов идва от силови структури и той знае само езика на силата, но не физическа, а политическа сила. Вчера се съгласяваха да има комисия за Нотариуса, но когато разбраха, че ще ходим на избори, опитаха да я блокират", отбеляза съпредседателят на ПП-ДБ и посочи, че според него ГЕРБ и ДПС трябва да се явят заедно на избори, защото имали отлична координация една с друга.

"Може би 100 пъти съм ходил при Борисов и само един път той не е канил Делян Пеевски вътре. Всички сме си говорили, но те си взимаха решенията заедно, ние с ДБ си взимахме решенията заедно", каза Петков и подчерта, че ако след изборите българските граждани дадат на ПП-ДБ да са първа политическа сила, ще наложат визията за България, която имат.

Депутатът смята още, че изборите трябва да се проведат 2 в 1.

"Оказа се, че те не искат да загубят контрол върху съдебната власт и то не защото са големи стратези. Борисов е средна ръка стратег - не е невероятен. Това, което е невероятно е, че той не може да си представи свят, в който има Европейски съд, Европейска прокуратура, европейски служби. Него го е страх. Ние се опитахме 9 месеца да покажем, че няма нищо страшно, че стъпките напред, които са добри за България, може би са добри и за тях", обяви съпредседателят на ПП-ДБ.

Относно документа за регулаторите, който е обсъждал с Делян Пеевски, Петков заяви следното:

"В моя разговор с Делян Пеевски беше, че ние държим да няма ексклузвитет на никоя партия. Това не казва, че ДПС не може да участват - те имат свои избиратели, но нямат запазено място на масата, трябва да са конкурентни. Той се съгласи. Чак тогава ГЕРБ можа да направи следващата стъпка да запише този текст. ДПС отстъпиха, не поискаха да са ексклузивни".

Петков подчерта, че не искат регулаторите за тях, а искат да ги направят институционални.

"Всъщност господин Борисов направи една лоша за ГЕРБ сделка преди 9 месеца, това е истината. Тази сделка за 18 месеца, той искаше да я предоговори. Това, което аз разбрах, е, че неговата болка не е в министерствата", добави Петков.

По думите му с ДБ още в началото са казали, че искат да сменят вътрешния министър Калин Стоянов.

"Вярно е, че искахме да има различен министър на МВР и на електронното управление, но им казахме, че ще се откажем от това, ако те държат толкова много на Калин, защото осъзнахме, че да хвърлиш държавата в избори, е по-лошо, отколкото да не харесваш министрите", посочи Петков.

"Когато се номинираха министри, името на Калин Стоянов ми беше подадено от Мария Габриел. Помислих си, че наистина е безпартиен, защото нямаше политическа принадлежност. Но когато смени 18 шефове на ОДМВР-тата преди изборите, разбрах, защото винаги ми се обаждаха от ГЕРБ. Разбрах, че той не е ярко политическо лице, но е доста зависим от ГЕРБ. Предпочитам Бъчварова", добави съпредседателят на ПП-ДБ.

По думите му Борисов го е страх от смяната на хората в службите, които може би знаят нещо за лидера на ГЕРБ, а не от ПП-ДБ.

Петков беше категоричен, че ако бъдат избрани ПП, ще има реформи, Шенген и еврозона, а ако гласоподавателите изберат ГЕРБ и ДПС, България ще се върне към стария модел - "ще има джуджета, нотариуси, специални клубове - това е светът, които те могат да управляват и контролират по-добре".