Унгария е изпратила официално съобщение до България, че ако страната ни не премахне таксата за пренос на руски газ, Будапеща ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за причината за решението на българските власти таксата да бъде отложена.

"Решихме да не рискуваме в този момент с важни, макар и не бих казал, решаващи стъпки по отношение на Шенген", посочи Денков. Той добави, че стратегията за влизане в Шенген е "да преговаряме за сухопътните граници". 

"Подготвили сме вече предложение, видял съм го, ще го изпратим на Австрия, ще използваме и Европейската комисия като медиатор", допълни премиерът.  

"Още вчера успях да говоря и с фон дер Лайен, и с президента на Румъния, и с Нехамер, така че предварителните разговори се състояха. От всички има желание да продължим преговорите, така че ще продължим".

"Това, което не искаме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на ЕС и се опитваме да избегнем необходимост отново да влизаме в решения на Европейския съвет, което изисква единодушие", добави той. Денков отрече да има официални разговори за отделяне на България и Румъния по пътя им към Шенген.  

По думите му в отношенията ни с Румъния има положително развитие.

"Най-яркият признак за това беше тристранната среща в Евксиноград, на която обсъдихме мащабни проекти, като кандидатстването за разработването на втория мост при Русе-Гюргево. Работим и по проекта за повишаване плавателната способност на Дунав".

За бюджета премиерът каза, че приоритетите са ясни: "Миграцията е единият, другият е Украйна. Разглеждаме помощта за нея като помощ за Европа и в частност за България. Ясно беше казано, че след Украйна може да пострадат и други държави".

Премиерът коментира и днешния скандал в парламента около демонтирането на елементи от Паметника на Съветската армия.

"Народното събрание трябва да работи, защото има изключително важни въпрос да решава. Не е това начинът да се протестира срещу едно напълно законно действие, отлагано с години", смята министър-председателят.

"Но да слагаш за залог бюджета, от който зависят заплати, инвестиции и всичко, срещу този паметник не е човешко. В случая са взети всички решения и се действа по законовия път".

Относно информациите за натиск над българския бизнес в северната ни съседка, той каза, че е поставил въпроса пред румънския си колега.

"Не бих казал, че е само "Евроинс". Има няколко фирми, които се оплакват от известен натиск, но не бих казал, че е на политическо ниво, на други нива е. Няма да влизам повече в тази тематика. Поставил съм въпроса пред румънския премиер, че трябва българският бизнес да бъде третиран справедливо. Това за момента е достатъчно".

Относно статията на "Политико" от вчера, той препоръча да бъде прочетена докрай.

"Смисълът ѝ е, че Русия намира начини да избегне различните елементи на санкция срещу нея и конкретно тези върху петрола. Ако прочетете статията докрай, ще видите, че България е една от страните, които попадат в този набор от нарушения. Но те не са нарушения на българските власти, нито на "Нефтохим", а са нарушения, които използват различни танкерни компании и търговци, за да избегнат санкциите. Но няма лесен начин да бъдат наложени те. Как да спираме танкерите, носещи нефт над 60 долара за барел. С военни кораби ли?"

Министър-председателят е в Брюксел за Срещата на върха ЕС - Западни Балкани и заседанието на Европейския съвет.