Горещи страсти в парламента още в началото на днешното пленарно заседание и блокаж на работата на народните избраници. 15 минути след като депутатите започнаха работа, председателят на Народното събрание Росен Желязков даде почивка за председателски съвет. Това се наложи след като народните избраници от ИТН, "Възраждане" и БСП се събраха демонстративно пред трибуната. На срещата между председателите на парламентарни групи е решено да се покажат всички документи за преместването на Паметника на Съветската армия и едва тогава работата на 240-те може да продължи, съобщи Корнелия Нинова. 

Още снимки от залата ВИЖТЕ ТУК >>> 

Заседанието започна с декларация от името на "Възраждане" във връзка с "беззаконието в последните дни и седмици". Думите на лидера на партията Костадин Костадинов са провокирани и от демонтирането на Паметника на Съветската армия. Той призова народните представители да излязат на трибуната, "за да покажат ясно и категорично, че никога няма да допуснат беззаконието и тоталитаризма да управляват нашата страна".

"За т.нар. конституционно мнозинство ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС законите не важат. Грубото показване на законите намери своя апотеоз в беззаконието, на което сме свидетели в центъра на София. Протестът трябва да влезе в парламента", заяви Костадинов.

"Без никакъв законов акт, без заповед, без решение, в центъра на София безчинстват някакви хора, въоръжени с флексове. В такава ситуация, гражданите излизат и протестират нормално и никой в тази зала не им обръща внимание. Крайно време е протестът на гражданите да бъде чут".

Пред трибуната се събраха депутати от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ". Костадин Костадинов каза, че Народното събрание няма да работи, докато този въпрос не бъде разрешен. 

"Някой ще обясни ли това какво е - хепънинг, пърформанс или някакъв хор, който ще изпълни нещо", попита председателят на парламента Росен Желязков. 

Снимка: БТА

Председателят на парламентраната група на ИТН Тошко Йорданов коментира, че са отпред заради "абсолютната бруталност", която мнозинството извършва с Конституцията. 

Борислав Гуцанов от "БСП за България" поиска Желязков да припознае искането им за изслушване на министъра на културата и на министъра на регионалното развитие във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия. Вчера министърът на културата изрази готовност да бъде изслушан по темата.

В крайна сметка председателят на парламента прекъсна заседанието и свика председателски съвет.

Тошко Йорданов, ИТН

Снимка: БТА

След председателския съвет пред журналисти Костадинов каза, че съпрдесдетелят на ПП-ДБ Кирил Петков заявил, че има документи за преместването на Паметника на съветската армия:

"Кирил Петков продължава да твърди и да упорства, че паметникът ще се мести. Това, което в момента се реже, абсолютно престъпно и беззаконно, щяло след това да бъде сглобявано - къде, как и кога не е ясно. В тази ситуация единственото нещо, което трябва да се случи, е това беззаконие да бъде прекратено".

Според Костадинов "никой не трябва да пипа този паметник", а вчера народни представители от "Възраждане" са обикаляли по институциите в столицата и никъде не е имало заповед или решение. Според него има два варианта - или са ги излъгали и са крили документи, или сега ако покажат нещо, те ще ги антидатират. 

Очакваше се днес депутатите да гледат на второ четене бюджетите на здравната каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване. Попитан това не е ли бойкот и на бюджета, Костадинов отговори, че той е "изключително антисоциален и изключително срещу интересите на българските граждани". "Неслучайно ние няма да го подкрепим", добави лидерът на "Възраждане".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че на председателския съвет са решили да прекъснат заседанието за един час, да поискат от всички институции, които имат отношение към казуса с Паметника на Съветската армия, всички документи - разрешителни, оценки, заповеди за събарянето и преместването. 

"След този един час, като получим документите, ще имаме отново председателски съвет, на който ще ги разгледаме, ще видим дали това, което се върши в момента, е основано на закона и дали всички документи са изрядни, и едва след това ще започне заседанието на парламента в зала".

Не трябва да се унищожават паметници, а трябва да се почита паметта и историята на България такава, каквато е, настоя още веднъж лидерът на социалистите.