За съжаление, България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши, което дава отражение. Това заяви премиерът Николай Денков на форума "Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност" в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. На събитието присъства европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Един от стълбовете на цивилизацията е системата за правосъдие. Във всеки успешен преход има нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание структурите на правосъдието, заяви премиерът Денков.

Той подчерта, че все пак България е постигнала определен напредък по темата с върховенството на закона.

На събитието присъстват още министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев и други.

Снимка: БТА

"През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава. Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: "Повече не може така". За това е много ценно, че отново Лаура Кьовеши е в България. Първо, за да ни вдъхнови за това, че трябва да продължаваме да работим в тази посока. Второ, за да сподели своя опит в това как може да бъдем много по-ефективни. Трето, да обсъдим отново, заедно с вицепремиера Габриел по-късно днес, какво може да направим, за да работим още по-ефективно", посочи Денков в своето изказване.

Той увери, че напредъкът на България по отношение на промените в законодателството е съгласуван с най-високите европейски стандарти.

"Ние сме все още в средата на този процес, предстоят важни гласувания през следващите пет-шест седмици. Надявам се, че Народното събрание ще е на висотата, на която всички очакваме", каза Денков.

"Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие. Правителството ще работи за това" , каза в заключение министър-председателят.

Според европейския главен прокурор, много години ние игнорираме какво е нивото на финансови злоупотреби. 

Снимка: БТА

Тя обясни, че сериозните престъпления, свързани с ДДС, са финансирани от различни други по-сериозни криминални дейности. "Когато се борим с различни финансови престъпления, ние се борим и с по-сериозни криминални групи", каза Кьовеши.

Европейският главен прокурор акцентира, че борбата с корупцията е свързана с това да се убедят гражданите как корупцията оказва влияние на техния живот. "Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят", каза Кьовеши.

По думите ѝ борбата с корупцията е свързана с превенция и санкции. Според нея в реалността корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде, и няма страна, която да е предпазена от корупцията. Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт, отбеляза Кьовеши. Според нея обществото трябва да се обучава на антикорупция и обществото трябва да се бори срещу корупцията.

По думите ѝ, когато става въпрос за корупция, е много трудно да се убедят хората как тя оказва влияние на техния живот. В реалността тя продължава да бъде толерирана в голяма степен и няма държава, която да е изцяло предпазена, допълни Кьовеши.

"Корупцията може често да се превърне във въпрос на живот и смърт и вярвам, че нашите приятели от Украйна разбраха това преди няколко години. Ако някой трябва да е наясно с опасността, това не са само те, а и ние.

В моя опит ключът е да се спечелят сърцата и разумът на хората. Може да е по-трудно, отколкото е било преди няколко години, особено защото нашите демократични общества в момента са мишени на дезинформация. Това води до разпространение на лъжи, които са несравними с нищо, което се е случвало до този момент. Сега трябва да вложим всичките си способности, за да различаваме лъжата от истината, доброто от лошото и наистина да знаем какво е справедливо", заяви ръководителят на Европейската прокуратура.

Тя посочи още, че данъчните престъпления и измами се считат за нещо не толкова опасно, поради тази причина престъпните групи, занимаващи се с тях, придобиват наистина големи размери в Европа.

Истинската демократична и икономическа устойчивост изискват значими усилия за борба с корупцията, каза Сири Беате Бери - посланик на Норвегия за Румъния, България и Молдова при откриването на форума.

Борбата с корупцията е важна за норвежката външна политика, каза още Сири Беате Бери. Посланикът отбеляза, че една от основните цели на грантовете, норвежкия механизъм, и други е за да допринесат за по-голямо социално-икономическо равенство, както вътре в страните, така и между държавите. Силните и устойчиви общества зависят от държавните институции, които трябва да бъдат отговорни и прозрачни както и ефективни и ефикасни. Корупцията е злоупотреба с власт, която отклонява средства, намалява доверието и възпрепятства икономическото развитие, посочи тя.