Разговарях с българския министър-председател Николай Денков за начините за по-нататъшно укрепване на сигурността в Черно море пред лицето на руската милитаризация и заплахите за свободата на корабоплаването. Това написа в профила си в социалната мрежа "Екс" (бивша "Туитър") президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Разговорът между двамата се е провел в Международния ден на Черно море 

Украйна укрепва глобалната продоволствена сигурност с алтернативния черноморски експортен коридор. Оценявам съвместната инициатива за военноморско разминиране на България, Румъния и Турция. Украйна е готова да вземе активно участие в усилията за това, пише още Зеленски.

Украинско-българското партньорство става все по-силно и точно това черноморско единство ни позволява да се противопоставим на руската агресия, да укрепим глобалната продоволствена сигурност, да напреднем в интеграцията на Украйна в ЕС и да подкрепим "Формулата на мира", заключава Володимир Зеленски.

Итерфакс - Украйна съобщи, че в разговора особено внимание е било отделено на ключови въпроси от двустранното сътрудничество.

"Изключително съм положително настроен за активизирането на украинско-българското сътрудничество. Вече виждаме как нашето единство, как силната позиция на черноморските държави работи срещу руската агресия. Благодарни сме и за политическата подкрепа на България за европейските стремежи на Украйна, за активното си участие в реализацията на "Пътищата на солидарността" и прилагането на украинската формула за мир", отбеляза държавният глава.

Отделно президентът е информирал Николай Денков за обстановката на фронтовата линия и приоритетните нужди на отбранителните сили на Украйна. В този контекст той благодари на българското правителство за последните решения за укрепване на военния капацитет на Украйна и подчерта приоритета за укрепването на украинската ПВО преди началото на зимния период.