Днес е денят за размисъл преди изборите за Европейски парламент, които ще се проведат утре.

Забранена е политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания (това включва и коментари под новини, изискване, с което Dir.bg се съобразява - б.р.).

В срок до днес, включително, Централната избирателна комисия регистрира наблюдатели и публикува на интернет страницата си техен регистър.

До 17.00 ч.партиите, коалициите и инициативните комитети подават в районните избирателни комисии (РИК) заявление за регистрация на застъпниците на кандидатските листи. РИК регистрира до изборния ден застъпниците и им издава удостоверения. РИК води публичен регистър на застъпниците по кандидатски листи, който публикува на интернет страницата си.

В срок до днес определените СИК получават техническите устройства и всички други изборни книжа и материали, необходими за машинното гласуване.

На евровота ще участват общо 318 кандидати. Те са издигнати от 13 партии, 8 коалиции, има и 6 независими.

За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи, в това число и техните водачи. Прагът за валидност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

За първи път обаче номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.

На 26 май ще можем да упражним правото си на глас от 7 ч. сутринта до 20 ч. вечерта, с възможност за удължаване до 21 ч., ако има опашки. В бюлетината за вота има 27 партии, коалиции и независими кандидати, плюс квадратчето "не подкрепям никого". От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. 

6 355 633 са българските граждани, които имат право на глас на евровота, но според социолозите бюлетина ще пуснат около 2 млн.  Освен в страната, българи ще гласуваме и в 191 секции, разположени в 64 държави, като наймного са в Англия, Германия, Испания, Гърция.

Секциите според последната справка са 11 661.

Вече е организирана охраната и на помещенията, и на бюлетините, и на машините за гласуване.

За първи път ще има възможност за машинно гласуване в 3000 секции в цялата страна. Те са вече са на склад у нас. Машините са произведени няколко месеца преди изборите, специално за България. Доставчикът е категоричен, че софтуерът е непробиваем и машините са абсолютно сигурни. 

Получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите ще бъдат обявени най-късно три дни след края на изборния ден, тоест - до 29 май.

Общо 427 милиона европейци ще избират 751 депутати, които заседават в Брюксел и Страсбург. Британците ще имат 73 места, след като Брекзит беше отложен за октомври. Ако все пак кажат сбогом на ЕС, 46 от техните места ще бъдат премахнати, а 27 места - преразпределени между 14 страни.