Ден преди Народното събрание ще обсъди и гласува кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател и предложената от него структура и състав на Министерския съвет, само две парламентарни партии  - ДПС и "Български възход" биха могли да дадат своята подкрепа за излъчения проектокабинет с първия мандат на ГЕРБ.-СДС, но обявиха, че всичко зависи от дебата утре.

ДПС по-скоро ще подкрепят Габровски

"Ние по-скоро ще подкрепим кабинета "Габровски", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседанието на Централното оперативно бюро на партията.

От ДПС ще изчакат да видят какви политики ще предложи правителството, а това ще се изясни по време на дебатите утре.

"Все пак зависи от програмата и начина, по който ще се представят, защото досега сме имали само една среща с кандидата за министър-председател - господин Габровски, да видим утре какво и как ще представят", заяви Карадайъ.

Той допълни, че програмата е много важна, какво възнамерява да прави правителството.

"Именно от тази гледна точка бихме подкрепили правителство. Няма нищо на всяка цена. В момента ние правим големи компромиси за подкрепата на това правителство, но евентуално утре в дебата ще изложим и нашите аргументи", отбеляза лидерът на ДПС.

Стефан Янев: Имам решение, ще видите утре

От "Български възход", другата парламентарна група, която деклариралите желание за диалог с Габровски, запазиха мълчание как ще гласуват утре.

С цялото ми уважение към проф. Габровски и неговите усилия, както и към това, което прави държавата, и нещата се случват в пленарна зала, не искам предварително да огласявам пред медиите какво ще ни е поведението, но ще го видите, каза в кулоарите на парламента лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Имаме решение как ще процедираме в утрешния ден, каза той и уточни, че са направили няколко съвещания - първо в коалиционен формат, след това с парламентарната група на коалиция "Български възход".

Политическата парализа има нужда от хирурзи, но не знам дали това е подходящият екип, двусмислено коментира по-рано Румен Йончев.

Преговори за втори мандат

Промяна в досега заявените позиции на останалите парламентарно представени партии за проектокабинета "Габровски" с мандат на ГЕРБ няма, но затова пък започнаха преговорите за втория мандат.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че уточни, че докато не бъде издаден указът на президента за вето или за обнародване на закона, има шанс да се работи по втория мандат.

БСП няма основания да променя позицията си за кабинета с мандат на ГЕРБ. Но отсега не могат да кажат за втория - ще изчакат какво формула ще предложат ПП. Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на групата. Който беше категоричен - че игри с кворума няма да има, няма да има отсъстващи депутати.

Демократична България няма да подкрепи проектокабинета Габровски, защото зад него стърчи Борисов, каза Атанас Атанасов.

Не, няма да размислим, няма да подкрепим правителството, няма да излезем от залата и ще гласуваме против, каза лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

Така че, интригата остава - дали 12-те гласа на БВ и 36-те на ДПС ще се прибавят към 67-те на ГЕРБ и дали общо 115 ще бъдат достатъчни, за да бъде избран кабинет.

"Проектокабинетът "Габровски" може да мине само с трик с кворума"

"Математически може да мине само с трик с кворума, ако приемем заявленията на другите партии за чиста монета. Дори да мине, това правителство ще бъде на ръба на оцеляването. Аз не виждам в днешния парламент единна воля и отговорност, която да отиде отвъд сметките за предстоящи предсрочни избори", заяви в "Още от деня" проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

По думите му, ако бъде избран този кабинет, основната политическа отговорност за него ще носи ГЕРБ.

Проф. Александър Маринов прогнозира, че това правителство ще бъде с кратък хоризонт, което трябва да свърши определени неща.

"Единственият шанс да се излъчи редовно правителство е с програмен кабинет, включващ неизявени политически лица. Ясно е, че ГЕРБ имат своите политически съображения. За предложените министри в проектокабинета на проф. Николай Габровски могат да се кажат и добри, и лоши неща", допълни проф. Александър Маринов.

Според него всички мандати са с малък шанс, като шансовете за излъчване на редовно правителство намаляват прогресивно от първия към третия.

"Ако се случи най-вероятното утре, изборите са почти сигурни", коментира проф. Александър Маринов и окачестви като екстравагантна идеята същият кабинет да успее с мандат на БСП, "Демократична България" или "Български възход".

"Няма да бъде сериозен автогол за ГЕРБ, те изиграха този епизод умело политически", каза още проф. Александър Маринов.