От повече от два месеца изразявам искреното си желание и надежда за това България да има редовно избрано правителство, заяви служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти в отговор на въпрос как оценява шансовете служебното правителство утре да бъде заменено с редовно.

Той изрази надежда проектосъставът на кабинета, предложен от проф. Габровски, който се състои от професионалисти в своите области, да бъдe избран час по-скоро и България да има редовно правителство, което да я преведе през кризите, така че страната да има устойчивост и предвидимост на политиките, които ще се изпълняват от едно редовно правителство.

Премиерът Донев участва в шестото издание на международния форум "Битката за талантите", който се провежда днес в София. Той коментира и предлаганото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с 40% от януари. Според него правителството няма какво да направи в този случай, тъй като цената се формира спрямо търговските закони.

По думите на Донев, и с 40% увеличение, цената ще остане в границите на това, което бизнеса е определил като поносимо.

"Цената на газа не е прерогатив на нито едно правителство, а зависи от търговските закони, които действат и зависи и от международния пазар и всички параметри, които я формират. Правителството не би могло да се намесва, но направихме така, че да има открити, прозрачни и предвидими процедури и виждате, че цената падна под историческите 160 лв на 140 лв. Това повишение, което е в момента е съобразено с търговската конюнктура", каза Донев.