Първото заседание на 46-ото Народно събрание започва в 9 ч. днес. Потребителите на Dir.bg могат да го проследят на живо с видео и развитие на събитията в реално време.

Съгласно Конституцията на Република България, заседанието се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. Това за втори пореден път ще бъде Мика Зайкова от "Има такъв народ".

На откриването ще присъстват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. В Народното събрание ще бъдат и премиерът Стефан Янев с министрите от служебния кабинет, като в 8:30 ч. цялото правителство ще се отправи пеша от сградата на Министерския съвет към тази на парламента.

Мнозинството в 46-ото Народно събрание реши, че заседанията на депутатите ще се провеждат отново в историческата сграда на НС. Най-нетърпеливите ще могат да влязат в 8 часа сутринта. Старата бяла сграда ги посреща "освежена"- с прясно боядисани стени в кабинетите на групите, изпрани мокети в кулоарите, сменени крушки на огромните полилеи и аплици в пленарната зала.

В 8:40 часа пристигат официалните гости - посланици и дипломати на чужди държави у нас, представители на всички вероизповедания, конституционни и висши съдии, главният прокурор и др. В 8:50 ч. се очаква да влязат държавният глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

В 9:00 ч. доайенът Мика Зайкова удря първия звънец и приветства депутатите. Очаква се горещите страсти да започнат още от първия ден. Речта й в началото на предишния парламент се превъна в знаменателно събитие. В интервютата си преди заседанието днес тя настоя, че народните представители трябва да излъчат правителство, защото иначе "няма кой повече да ги търпи".

Зайкова ще прочете клетвата, която ще повторят всички народни представители. След нея на парламентарната трибуна ще застане президентът, за да обяви какви според него трябва да са приоритетите на 46-ото Народно събрание.

Депутатите по ред на големината на групите, които и в този мандат са шест, ще се закълнат.

За разлика от предходния парламент, който стартира с регистрация и вот с вдигане на ръка, в този народните представители директно ще седнат зад пултовете за гласуване, тъй като електронната система вече е на мястото си. Не е ясно обаче ще има ли такива, които ще положат дистанционна клетва заради COVID-19.

В 46-ото Народно събрание отново влизат 6 формации. В сравнение с предишния парламент ИТН увеличават депутатите си с 14 души, а ГЕРБ-СДС губят 12. Парламентарната група на "БСП за България" е намаляла със 7 души. С толкова е нарастнала групата на "Демократична България". ДПС има един депутат по-малко, а "Изправи се.БГ! Ние идваме" - един повече. В залата най-вдясно ще седят депутатите от ДБ, до тях ще са "Има такъв народ". В средата ще са "Изправи се БГ! Ние идваме!", а до тях ГЕРБ. В лявата част ще са ДПС и БСП.

Точно колкото в предишния мандат са жените и в новия парламент - 56 от общо 240 народни представители.

Председателите на парламентарните групи ще обявят основните приоритети на партиите си. След 10:30 часа ще се премине към избор на председател, за който предварителна договорка няма. Очакванията да поста отново да заеме Ива Митева от "Има такъв народ". Вероятно за заместник-председатели на парламента от ГЕРБ ще предложат Росица Кирова, от БСП - Кристиан Вигенин , от ДБ - Атанас Атанасов, от ДПС - Мукаддес Налбант, от "Изправи се БГ! Ние идваме" - Татяна Дончева.

От "Има такъв народ" вече дадоха сигнал, че са готови да разговарят с другите две партии на протеста. И "Демократична България", и "Изправи се БГ! Ние идваме!" декларираха готовност да подкрепят кабинет на Слави Трифонов, ако видят своите приоритети в управленската програма.

Лидерите на ИТН и ГЕРБ Слави Трифонов и Бойко Борисов се отказаха от депутатските места. Не успяха да влязат и някои знакови имена за партиите. От ГЕРБ това са председателят на 44-ия парламент Цвета Караянчева и заместник-външният министър в правителството на ГЕРБ Георг Георгиев. От "БСП за България" - Велизар Енчев, от ДПС Велислава Кръстева - дългогодишният пиар на партията и депутат в два парламента, от "Изправи се БГ! Ние идваме!" - Никола Вапцаров.

Основното ядро в групата на "Има такъв народ" са сценаристите на Слави Трифонов, в групите на ДБ и "Изправи се.БГ! Ние идваме" са юристите, в БСП и ДПС икономистите, от ГЕРБ влиза голяма част от предишното правителство.

Дебатът за политики трябва да стартира от парламентарната трибуна, но той вероятно ще се води и в кулоарите, както и на срещи между отделните партии.

Депутатите обещаха прозрачност при водене на преговорите за ново правителство. Те едва ли ще стартират още в първия ден, когато по традиция се залага повече на тържествеността и церемониалността.

Преди дни президентът Румен Радев заяви, че ще даде достатъчно време на политиците да се разберат за ново правителство.

Вчера Христо Иванов подчерта, че страната трябва да има управление поради много причини. Но той уточни, че не са готови да подкрепят на всяка цена управление, защото са обещали на избирателите си това да бъде управление на дълбоката промяна и изисква ангажимент по програми.

По думите на Мая Манолова, българските граждани очакват да има стабилно и почтено правителство на промяната. Ще настояваме и ще подкрепим, като видим основните приоритети на "Изправи се БГ!Ние идваме!" в програмата на това правителство. Сред тях на първо място е повишаване на доходите на българските граждани с преизчисляване на пенсиите и с подкрепа за малкия бизнес и истинска дълбока съдебна реформа, а не имитации, каза Мая Манолова.

Преди да обяви нов кандидат за премиер и нов проектокабинет, партия "Има такъв народ" ще говори с другите парламентарни групи.

"Нещата, които трябва да бъдат обявявани в парламента, ще бъдат обявявани в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще го научат първо те. Първо ще имаме нормалните разговори с останалите парламентарни групи", подчерта Ивайло Вълчев.

ГЕРБ и този път ще върнат проучвателния управленски мандат, ако го получат, каза лидерът на партията Бойко Борисов и окачестви Слави Трифонов като "умен човек".

ДПС и БСП се въздържаха от коментар в деня преди старта на 46-ия парламент.