Решетките на вратите на официалния вход на парламента бяха премахнати, съобщиха от пресцентъра на НС. 

Малко по-рано председателят на Народното събрание Никола Минчев пред bTV обясни, че дали ще има санкционирани по случая, ще стане ясно другата седмица.

По думите му става въпрос за пропуск в процедурата, не е извършено съгласуването с Министерството на културата.

За металните решетки, поставени от вътрешната страна на вратите на централния вход на парламента, се разбра в сряда - първият пленарен ден за тази седмица. Инспекторатът за опазване на културното наследство към МК извърши спешна проверка и издаде акт с принудителна мярка за премахване на нерегламентирано извършената намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

"Днес се махат тези врати, вчера получихме предписанието от Министерството на културата. Категорично решението е да не обжалваме мярката, направо да се съобразим с нея", каза Никола Минчев.

Не ни е страх от народната любов по никакъв начин, коментира председателят на парламента. Тази охранителна мярка е по искане на НСО, които са длъжни да охраняват и двете сгради на НС. На другата сграда от две години има такива поставени решетки, обясни той. След пробива в сигурността през януари от НСО отново са поставили този въпрос.

Относно обявените от правителството антикризисни мерки, председателят на Народното събрание коментира: "Не, напротив, не си купуваме народна любов, а всъщност се опитваме да помогнем на населението да се справи с тези кризи, които ни връхлетяха, не само нас, а и целия свят в този момент".

Във връзка с това Никола Минчев посочи, че ще са необходими промени в данъчните закони, заедно с актуализацията на бюджета.