"Призоваваме нашите приятели в "Спаси София" да работим заедно в Общинския съвет, да сформираме обща група в него. Търсим тяхната подкрепа за нашите кандидати за районни кметове" - това заяви лидерът на "Да, България" и съпредседател на обединението Демократична България (ДБ) - Христо Иванов, на пресконференция след първия тур на местните избори.

На нея беше коментирана основна тема, която вълнува десните избиратели в столицата - дали независимата кандидатура на Борис Бонев от "Спаси София" е разбила техните гласове и как, ако се бяха обединили с ДБ, можеха да са на балотаж, защото заедно можеха да съберат повече от Мая Манолова.

"Никога не сме гледали на "Спаси София" като свои опоненти, и направихме всичко възможно да избегнем разделно явяване", подчерта Иванов.

Той уточни, че са предлагали всякакви варианти на гражданското сдружение - да имат 4 избираеми места в листата за Общински съвет, Бонев да бъде кандидат на ДБ, или дори да се проведат предварителни избори за това кой да е номиниран от обединение между двете формации.

"Имаше 8 срещи, с изключение на една, бяха инициирани от нас. Искам да уверя всички, че положихме сериозни политически усилия. Чух, че се спекулира, че става дума за его, това е смехотворно", каза още лидерът на "Да, България", като изтъкна, че "Спаси София" не са приели тези предложения.

"Те заложиха на този принцип, знаете - едно отхвърляне на партиите, отрицание на партийния модел. Ние от една страна разбираме защо това се случва и се ангажираме да овладеем причините за това. Но няма работеща демокрация, трайни политически приоритети и общества, които се трансформират без партии. Няма развити и свободни демокрации без партии", категоричен бе Иванов, като обаче призова да няма повече антагонизъм, а да се търси начин симпатизантите на гражданската формация и партийното обединение да работят заедно за напред.

На свой ред кандидат-кметът на ДБ - Борислав Игнатов, който се класира трети на първия тур, малко преди Бонев, благодари на всички избиратели за доверието и заяви, че ще работи за изпълняване на обещанията си като общински съветник. 

Запитан дали с Бонев са си попречили взаимно, той отговори:

"В някои аспекти сме си попречили, в друг аспект си помогнахме. Силната конкуренция води до успехи".

ДБ коментираха и въпроса дали ще подкрепят някоя от кандидатките на балотажа - Йорданка Фандкова и Мая Манолова, като Игнатов не за първи път заяви, че няма да даде гласа си за нито една от тях.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пък каза:

"Нашите избиратели са високообразовани и интелигентни, и най-важното - свободни хора. Ние не можем да ги заведем като едно стадо някъде. Те ще преценят по какъв начин да изразят своя вот. Не призоваваме хората да не гласуват".

Той призова съмишлениците на ДБ да гласуват на балотаж в друга битка:

"Битката за промяната в София не е приключила. Продължава с битката за балотажите за районни кметове. "Демократична България" има един сериозен резултат".

Христо Иванов също заяви, че няма как да подкрепят нито Фандъкова, нито Манолова, защото нито една от тях не носи промяната, за която работят.

"Зелените" пък се похвалиха с удвояване на техния личен брой общински съветници.