Демографията на вота при Румен Радев и Анастас Герджиков не показва почти никакви драстични различия - тя е с еднакъв профил и структура по възрастови групи, населено място и етнос, сочат данните на "Галъп" и "Алфа рисърч".

Според разбивката на "Алфа рисърч" подкрепата за двамата кандидати е почти еднаква при всички възрастови групи. Много малък процент от всички гласували е посочил "Не подкрепям никого".

Особеност тук е, че при най-младата възрастова група е малко по-висок делът на избралите Румен Радев. Според анализаторите това се дължи най-вече на хората, подкрепили ПП на парламентарните избори миналата седмица.

63% от хората с висше образование са подкрепили Румен Радев, а 35% - проф. Герджиков. Това отговаря и на съотношението на крайния резултат от общия вот. 

Във всички образователни групи също имаме сходна подкрепа за двамата кандидати.

По данни на "Галъп" предимството на Румен Радев е в областните градове, а на Анастас Герджиков - в селата от структурата на вота за всеки един от двамата.

Това се дължи на структурата на избирателите на ГЕРБ, които успяха да установят много стабилно политическо присъствие в малките населени места.

Архитектурата на вота на двамата опоненти е абсолютно равен, що се отнася до разпределението на гласовете за тях между половете - 47% от резултата им се дължи на мъжкия вот, а 53% - на женския.

Структурата на вота по етнос показва, че и при двамата големият дял е формиран от българи, а по-малка роля играе вотът на ромите и турците.

66 на сто от вота на Радев се дължи на българския етнос, а 65 на сто е този дял при Герджиков. Еднакъв е процентът на турските гласове във вота на всеки от двамата - по 12 на сто. И почти равен при ромите - 22% при Радев и 23% при Герджиков.

Структурата на вота по етнос показва, че и при двамата големият дял е формиран от българи, а по-малка роля играе вотът на ромите и турците. 

Разпределението показва, че и двамата кандидати не са затворени в един конкретен сегмент, а са равномерно разпределени при всички демографски групи, което означава, че са били типичните национални кандидати - без превес в една или друго демографска група.