По време на атентата на 1 май срещу главния прокурор семейството му не е било в колата. Децата и съпругата му изобщо не са били в кортежа. Заедно с Иван Гешев в автомобила са пътували само той е гардовете на НСО. Взривът не е бил с цел да бъде убит обвинител №1, а израелският експерт по експлозии, който извърши огледа му, е пристигнал в страната преди взрива. Това обясни по време на парламентарния контрол и после пред медиите вътрешният министър Иван Демерджиев.

Пред депутатите той каза само, че близките на Гешев не са пътували в неговата кола, но пред медиите в кулоарите вече заяви, че семейството му изобщо не е било в кортежа, когато е избухнал взривът.

"В автомобила, който е бил обект на това взривяване, не е имало членове на семейството на господин Иван Гешев. Той е пътувал сам, с назначената му охрана от Националната служба за охрана", каза Демерджиев в пленарната зала.

"Маршрутът, по който се е движел Гешев, е бил един обичаен маршрут за него, многократно е минавал по него", добави Демерджиев в отговор на Атанас Атанасов от ДБ. Демерджиев обясни, че е огледал лично автомобила, срещу който имаше опит да бъде взривен на пътя Самоков- София по обед.

"Лично видях автомобила, пострадал от взрива - има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него, няма никакви други щети", каза вътрешният министър.

Демерджиев обясни още, че бронираният автомобил, с който се е придвижвал Гешев, е с по-висока степен на защита дори от този на президента Румен Радев.

"Видът на взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този брониран автомобил. Това е кола с най-висока степен на сигурност от тези, с които разполага държавата. По-защитен е от този на президента", съобщи той. 

"Този взрив не е от естеството да проникне и да преодолее бронята на този автомобил и да убие главния прокурор. Всички други възможни версии трябва да бъдат проверени в хода на досъдебното производство", поясни още шефът на МВР.

"С премиера обсъдихме всички възможни мерки за подобряване капацитета на службите и взаимодействието между тях. Ще бъдат анализирани всички взъможности да се подобри охраната. Г-н Гешев ползва най-високото ниво на охрана. Той не е пътувал с джип, а с бронирана лимузина с най-високата степен на защита, с която разполага с НСО", добави подробности министърът на вътрешните работи вече в кулоарите. 

Вътрешният министър съобщи още, че израелският експерт е пристигнал у нас в деня на взрива - час и половина преди него. Той е бил заведен на мястото на покушението от следователите. "Данни в какво качество и какво е правил, трябва да ви отговори наблюдаващия прокурор или следователите", каза вътрешният министър. И добави, че не иска да прави спекулации.

Вече пред журналистите минути по-късно Иван Демерджиев заяви, че МВР има "много ясни насоки, които могат да ни доведат до хората, свързани с този взрив". 

"Ще използваме целия капацитет на всичките ни партньорски служби, за да стигнем до извършителите на това взривяване", декларира министърът.

Демерджиев уточни още, че Европол са се свързали с ГДБОП и са поискали да се включат в случая. "Разговаряхме незабавно с прокуратурата и те дадоха своето съгласие", добави той.