Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев очерта 2 варианта за правителство - един възможен десен, включващ ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН, и един невъзможен - на левицата. В свой пост във фейсбук той посочи опциите и коментира: "Ще настъпим ли пак мотиката?".

Ето какво гласи цялата публикация на Добрев:

"49-то НС трябва да излъчи правителство за 4 години. Всеки предварително обявен по-къс срок, обрича този кабинет на пораженческо мислене и липса на решителност за взимане на непопулярни, но съществено важни решения за реформи.

Във всяко управление, бюджетът е законът, около който се търси консенсус и мнозинство. Днес това важи с още по-голяма сила заради финансовия погром в държавата, след управлението на финансите от Асен Василев - рекорден дефицит за последните 25 години, рекорден дълг, реален риск от вдигане на данъци и/или намаляване на социални плащания...

Възможните принципни решения са:

  1. Дясно правителство:

ГЕРБ - 69 депутата

ДПС - 36 депутата

ДБ - 26 депутата

ИТН - 11 депутата.

Математически възможно - 142 депутата.

  1. Ляво правителство:

ПП - 38 депутата

БСП - 23 депутата.

Математически невъзможно - 61 депутата.

"Възраждане" е несистемен играч с 37 депутата, който е неприемлив и не може да участва в никое мнозинство.

Обобщение: Разпределението на силите беше много подобно и в предното Народно събрание, ще бъде същото и в следващото Народно събрание. 5 пъти гласувахме и произведохме почти идентичен резултат.

Заключение: Ще настъпим ли пак мотиката? Колко още избори ще проведем, докато някои политици преглътнат егото си? Дали няма да е късно за държавата?", написа Делян Добрев.