Аз имот нямам, живея в апартамент на майка ми, но под наем, защото жилището е на фирма на майка ми и по закон юридическо лице няма право да няма договор за наемни отношения. Всеки месец превеждам по банков път 1200 лв. наем. Това е апартамент, който майка ми е купила от братовчедка ми на пазарни цени от 753 евро за квадратен метър. Това обясни пред bTV подалият вчера оставка депутат от ГЕРБ и шеф на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.

По думите му, при скандала "Кумгейт" преди 2 години той се е чувствал "смъртоносно ранен", а сега е "доубит в политическия смисъл на думата". 

"Не мога повече! Не издържам повече по мой адрес да се спекулира! Това, което се случва в политиката - нападки и клевети, са неприятни неща и не съм от хората, които споделят поговорката: "Ти го плюеш, той си мисли, че дъжд вали", каза Добрев.

Той обяви още, че се оттегля от парламента заради фалшива новина, с която името му се забъркало със скандал с апартаменти.

"Един сайт написа, че моят кум и майка ми си взели апартаменти на ниски цени, което не отговаря на истината. Цената на отстъпено право на строеж не е цена на апартамента. В същата сграда сега има още 4 свободни апартаменти на същата цена, която е платила майка ми. Който иска може да отиде и да си купи", каза Добрев.

Бившият енергиен министър обясни, че кумът му Евгени Консулов още през 2016 г. е платил 650 евро на квадрат за апартамент в "Манастирски ливади". 

Делян Добрев каза, че е говорил по телефона с премиера Бойко Борисов в събота за оставката си.

"Трябва да валят оставки, за да се покаже, че има морал. Ние не сме в политиката, за да печелим, а защото сме имали идеи. За съжаление само в ГЕРБ всеки си тръгва - някой защото има определени съмнения, не може да издържи на ситуацията. Но в БСП имат водач на листата, за който има съмнения. Сега дори и да иска Народното събрание  не може да отхвърли моята оставка заради решение на Конституционния съд по първата ми оставка", каза политикът.

Междувременно парламентът прие оставката на Добрев като народен представител. "За" гласуваха 96 народни представители, "против" - 7 и "въздържали се" - 3-ма. 

Делян Добрев остава областен координатор на ГЕРБ в Хасково, засега няма да излиза от политиката.