Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласуваха "за" кабинета "Денков-Габриел". Делян Добрев пък спази заканата си да не подкрепя правителство на ПП и според клетвата си, дадена още преди месеци, няма да му се наложи да си реже ръката.

Добрев обясни пред медиите в кулоарите на парламента, че е уведомил предварително Бойко Борисов за решението си да натисне копчето "против" кабинета "Денков-Габриел". Обеща да дебне за "всеки изхарчен лев" и потвърди, че не вярва на ПП.

"Гласувах против кабинета", каза Добрев.

"Аз наистина продължавам да вярвам, че Промяната са едни неподготвени хора, които не могат да се справят. В същото време - жадни за власт. Никой не ме е карал да гласувам по-различно от това, което съм направил, и оттук нататък ще следя за всяка тяхна стъпка и всеки един изхарчен лев, защото не им вярвам", зарече се Делян Добрев.

Депутатът от ГЕРБ каза още, че се надява бензинът и дизелът да не стават пак 3.50 лв, да не се върнат посредниците за газа и да няма пак споразумения като "Джемкорп".

В профила си във Фейсбук народният представител обеща да гласува "за" свалянето на този кабинет при първия вот на недоверие.

"Гласувах "против", защото продължавам да стоя зад думите си. Оценката ми за ПП не се е променила. Ще гласувам "за" при първия вот на недоверие към това правителство... И ми се струва, че този момент ще настъпи доста бързо!", обясни и тук Добрев мотива си.

Карадайъ и Пеевски също обясниха вота си в кулоарите и каква е била тактиката на групата на ДПС, от която на трибуната по време на дебатите не стана да вземе думата нито един народен представител.

"Ние от ДПС имахме възможност пред вас и медиите да заявим, че ние няма да пречим на коалицията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство. Това за нас е първа крачка за преодоляване на кризата. Българските граждани не искат поредни избори, а спешно да преодолеем политическата криза, да се спре прогресивното обедняване на гражданите, да се решават проблемите на хората. Основният проблем, който чака решение, е спиране на прогресивното обедняване на българските граждани", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите.

Делян Пеевски пък става член на Комисията по конституционни въпроси в НС. Той заяви, че не подкрепят правителството, но искат съдебна реформа и промени в Конституцията. 

"Кабинетът не го подкрепяме като състав, подкрепяме само конституционната реформа", каза той. Затова Пеевски и Карадайъ ще бъдат членове на комисията за промени в Конституцията. А минути по-късно медиите видяха и решението, с което той влиза като член на конституционната комисия на мястото на Гюнер Ахмед. Предложението е на лидера на ПГ Мустафа Карадайъ.

Според Карадайъ, решаването на политическата криза е само първа стъпка, но трябва да се измине пътят за нейното решаване. 

"Мисля, че добре си спомняте, на 13 април имахме възможността да представим нашата позиция след среща с г-н Борисов. Това заявихме, че това Народно събрание има много важна задача - да се опита да направи съдебната реформа, а за да се направи тя са необходими промени в Конституцията", каза още Карадайъ и уточни, че затова той и Делян Пеевски са гласували "за" съставянето на кабинет.

"Това е заявка за нашето поведение в Комисията по конституционни въпроси, защото вие добре знаете, но само ние от ДПС имаме представен проект за промени в Конституцията", подчерта лидерът на партията.

Снимка: Булфото