Цветанов беше подсъдим за престъпление срещу правосъдието - заради това, че е поставил 6 пъти резолюция "Не" под искания на съдия и прокурор за подслушване на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души.

Първите две инстанции - Софийски градски съд (СГС) и Софийски апелативен съд (САС), го признаха за виновен и го осъдиха ефективно на 4 години затвор.

ВКС обаче отмени решението на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав с мотива, че има предубеденост на тримата съдии, които заради "спекулативни предположения и инсинуации" и "конспиративни теории" не са осигурили на Цветанов справедлив съдебен процес.

При повторното разглеждане САС оправда Цветанов - с мотива, че обвинението е сбъркано. Прокуратурата протестира и поиска делото да бъде върнато, но ВКС не се съгласи и сега се произнесе окончателно. Според висшите магистрати Цветанов е невинен не защото законно е отказал да разреши употребата на СРС-та, а защото не са събрани доказателства, че го е направил, за да опази от наказателно преследване Тодоров. Именно това твърдеше обвинението.

Така зам.-председателят на ГЕРБ бе оправдан по всички дела, водени срещу него.

По първото - за присвояване на 50 000 лева в полза отново на Орлин Тодоров, той също бе оправдан окончателно.

А второто - за мобилното подслушване в МВР, напълно се провали, след като самата прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията и съдът го призна за невинен.

Новината за окончателното оправдаване на Цветанов идва само ден преди оповестяването на годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната ни механизма за сътрудничество и оценка в областта на правосъдието и вътрешния ред.