ВМРО настоява за спешна среща с американския посланик Херо Мустафа във връзка със зачестилите изказвания на висши американски служители по казуса с членството на РС Македония в ЕС и т.нар. "македонско малцинство" в България, съобщиха от партията.

"В последните дни ставаме свидетели на безпрецедентно вмешателство в отношенията между Република България и Република Северна Македония от страна на членове на администрацията и представителната власт в САЩ. Нееднократно виждаме в медиите позиции, които са изградени върху лъжливата теза, че нашата страна трябва да признае наличието на "македонско малцинство" в България, както и такива, които откровено заплашват със санкции страната ни", посочва в писмото си до щатската посланичка евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

"Позицията на България е в унисон с международното право и се основава на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан от двете страни. Позицията на България е и в унисон с историческата истина и справедливост, която дължим на всеки български гражданин с македонски корени", пише още той.

И пита: "Това синхронизирани действия ли са? Официални говорители от САЩ подгряват посещение, което няма никаква дипломатическа логика, предвид самата политическа ситуация в РС Македония. Защо? Каква е целта?".

"Ето защо ръководството на ВМРО настоява за спешна среща с американския посланик в България г-жа Херо Мустафа. Нашите искания са да бъдат прекратени провокациите и инсинуациите по темата Македония и опитите за намеса в конституционно обусловените граници - България е еднонационална държава", заявява още зам.-председателят на ВМРО и член на ЕП.

По-рано от американското посолство излязоха с позиция, в която опровергават твърдения за налагане на санкции на страната ни, ако не пуснем Скопие в ЕС. Администрацията на президента Джо Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство заради Република Северна Македония, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, разпространено от посолството на САЩ в София. Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и вярват, че това ще е от полза за всички страни в региона, се посочва още в изявлението.