На 3 януари той е подписал лично и окончателната заповед за провеждането на теста, съобщи държавната информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС и БТА.

В резултат на проведеното днес изпитание на водородна бомба "КНДР излезе на по-високо равнище на развитие на ядрените сили", са казва в декларация на правителството, разпространена от КЦТА.

В нея се посочва, че то е било извършено "изключително с цел самоотбрана за надеждна защита на суверенитета на страната и на жизнените права на нацията в условията на засилващ се ядрен шантаж и заплахи от страна на оглавяваните от САЩ враждебни на КНДР сили".

В декларацията се отправя рязка критика към САЩ, които, според Пхенян, провеждат курс на политическа изолация, икономическа блокада и военен натиск единствено защото в народната република съществува различна идеологическа и социална система.

При това се отбелязва, че КНДР е "отговорна ядрена държава", която ще употреби ядрено оръжие само в случай, че възникне "непосредствена заплаха" за нейния суверенитет.

Пхенян освен това уверява, че няма намерение да предава ядрени технологии на трети страни и няма да се откаже от своята ядрена програма, докато САЩ провеждат враждебна политика спрямо народната република.

В КНДР смятат, че в света е "настъпило такова сложно време, когато всеки трябва да защитава своята съдба, опирайки се изключително на собствените сили".

През последните години Северна Корея извърши три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 години. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната различни санкции.

Водородната бомба използва процес на сливане на атомните ядра, за да създаде взрив, който е много по-мощен отколкото при "обикновената" атомна бомба, уточнява Си Ен Ен.
Устройството е много по-мощно от плутониевите оръжия, тествани по-рано от Пхенян, а също така и много по-сложно за създаване.

Тълпи севернокорейци, облечени в дебели зимни палта, се събраха днес въпреки студа пред огромен видеоекран край гарата в Пхенян, за да приветстват и да снимат на мобилните си телефони как държавната телевизия обявява извършването на ядрен опит от страната, предаде Асошиейтед прес.

Някои вдигаха ръце и аплодираха. Мнозина се усмихваха и се поздравяваха.

ООН: Нарушен е договорът за забрана на тези изпитания

Шефът на Организацията за всеобща забрана на ядрените опити, която е подразделение на ООН, извършващо световен мониторинг за ядрени опити, каза, че изпитанието, извършено от Северна Корея, ако бъде потвърдено, ще е нарушение на международния договор за забраната на тези опити и голяма заплаха да световния мир и сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Ласина Зербо каза в декларация, че всеобщо поетият ангажимент да не се провеждат ядрени опити се спазва от 183 страни от 1996 г.

ООН е регистрирала рано тази сутрин "необичайно сеизмично събитие на Корейския полуостров" и посочи координатите му. Те съвпадат с ядрения изпитателен полигон Тончхан-ри на 49 км северно от град Килджу, в североизточните планини на страната.

Там са били извършени всички нейни ядрени опити досега.

Франция осъди предполагаемия опит с водородна бомба, извършен днес от Северна Корея, предаде Франс прес. Елисейският дворец определи в комюнике теста като неприемливо нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и призова за силна реакция на международната общност.

Австралия също осъди остро действията на Пхенян, предаде ТАСС. Министърът на външните работи Джули Бишоп протестира решително срещу "провокативните и опасни действия на режима в КНДР". Тя призова за засилване на санкциите срещу изолираната комунистическа държава.