Народното събрание ще проведе извънредно заседание на 26 юни от 13.00 часа за разискванията на внесения от БСП вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" на тема сигурност,. Предложението на председателя на парламента Цвета Караянчева за насрочване на заседанието беше прието със 170 гласа "за" и 4 "въздържал се", съобщи "Фокус".

БСП внесе вота на недоверие към кабинета и мотивите към него вчера. Опозицията обяви, че управляващите са се провалили в политиката на сигурността, както в МВР, така и в МО.

По правилник разискванията по вота започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни след внасянето му, а гласуването - не по-рано от 24 часа след разискванията. Цвета Караянчева обяви, че гласуването на вота на недоверие към кабинета "Борисов 3" ще се проведе на 29 юни от 9.00 часа. За да бъде вотът успешен, са необходими 121 гласа. БСП и ДПС, които единствени ги подкрепят за вота, обаче имат общо 105 депутата, затова е почти сигурно, че и този път той няма да мине.

"Битката е между престъпността и българските граждани, а арбитърът на тази битка трябваше да бъде правителството", коментира пред bTV Иван Иванов в БСП.

Тома Биков от ГЕРБ обаче заяви, че се е запознал с мотивите и според него те са написани набързо.

"Те са засегнали не само отбраната, а и МВР, тези мотиви ми изглеждат като преглед на печата", каза той.

"Тези проблеми са от десетилетия. Това правителство полага усилия да се бори с проблемите, обучават се полицаи, бяха увеличени средствата в МВР и отбраната", допълни Юлиан Ангелов от Обединените патриоти.

"За нас отговорното политическо поведение е да се изслушат дебатите и тогава да се вземе решение. На този етап изглежда безсмислено това начинание на колегите от БСП, защото още вчера те казаха, че целта на този вот на недоверие не е той да мине. В този случай просто ще губим време да ходим по телевизионните студия и да губим ценно за данъкоплатците време", каза пък Пламен Христов от "Воля".