Сериозна дискусия предизвика предложението на ДПС, което предвижда отпадането на давността за наказателно преследване и изпълнението на наказанието на престъпления, извършени по политически причини от лица, свързани с комунистическия режим. Става дума за периода след 9 септември 1944 г., включително и свързаните с т.нар. Възродителен процес,предаде БТА. 

Депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев обвини ДПС в лицемерие, защото, когато са били на власт, при гласуването на този проект са блокирали кворума, друг път пък били гласували "въздържал се“.

Да правиш търговия с изстраданото от хората е позиция на ДПС. ДПС са богати хора, мултибогати. Въпросът с давността не принадлежи към никоя партия", заяви той.

Тунчер Кърджалиев от ДПС обаче му отвърна:

"С това изказване минавате всякаква граница. Дори нещо друго забелязвам при вас - когато говорите от тази трибуна и в устата ви е ДПС, усещам някаква нервно-вегетативна симптоматика. Очите ви изкачат от орбитата, дишането ви се учестява, имате пот на челото, вероятно има и други органи, които са променени".

Освен това Андреев обвини колегите си от ДПС, че са плагиатствали от законопроект на Джема Грозданова от ГЕРБ, внесен в предишно Народно събрание. Той посочи, че между първо и второ четене ще предложи "по съзидателен вариант", защото за ДПС тази тема е бизнес.

Четин Казак отговори, че Грозданова не е внасяла специален законопроект, а е направила предложение между първо и второ четене по друг. Текстът не е авторски на ГЕРБ, отбеляза Казак и допълни, че в мотивите са заявили, че предложението не е тяхно.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предложи ДПС да изтеглят предложените си промени.

"Какво значи лица, свързани с комунистическия режим? Аз в тази зала виждам само едно лице, което не е свързано с комунистическия режим. Това е моята колежка Калина Балабанова, която е родена 90-та година", каза той.

Колегата му Явор Нотев посочи, че предложението на ДПС е политическа декларация. Според него не може едно престъпление да се определя като извършено по политически причини.

"Целта е да се възобнови политическото говорене за лица, които са се изправили пред друг съд, получили са свое наказание или са оправдани, там, където са се пренесли душите им", каза Нотев.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов каза, че целта на ДПС е да вкарат разделение в българското общество. Той посочи, че ДПС спекулират за пореден път с темата за възродителния процес.

"Призовавам колегите от ГЕРБ и Реформаторския блок да не се подлъгват, защото целта на вносителите не е антикомунизъм", каза той и посочи, че ще гласува против предложението на ДПС и ще подкрепи предложението на "Атака" за разширяване на пределите на неизбежната отбрана.

Филип Попов от БСП пък попита с какво жертвите на т. нар. комунизъм са повече от жертвите на т.нар. фашизъм. Той посочи, че предложението на ДПС е противоконституционно.

Обсъждането обаче не стигнаха, за да се стигне до гласуване, и бяха ще продължат на следващо парламентарно заседание.

Другите законопроекти са за забраната на гейпарадите на "Атака", за отмяна на наказателната отговорност при самозащита, пак на националистите, и за по-тежки наказания за инциденти на пътя, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, както и на пешеходни пътеки и паркове - на ГЕРБ и РБ.

Без да се стигне до дебати, Явор Нотев защити предложението за промени в НК за забрана на гейпарадите. Те развращават българското общество, подчерта той и призова участниците в тези шествия да празнуват деня на любовта на 14 февруари, както всички останали.