ДБГ иска широка дясна коалиция за евроизборите и местния вот - ако десните сили се явят заедно, могат да спечелят и двама представители в ЕП, това обяви пред журналисти в Националния пресклуб на БТА зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски. В противен случай и по-вероятно било десните сили у нас да се явят с два десни проекта и две конкурентни листи, подчерта той.

И изброи, че в широка дясна коалиция ДБГ вижда СДС, БЗНС, "Демократична България" (ДСБ, "Да, България", "Зелените"), "Българска нова демокрация"(формацията на бивши депутати от НДСВ, оглавявана от Борислав Великов - б.р.) . Вече закъсняваме, часовникът отброява срещу обединението на десните сили, описа докъде са стигнали с договарянето зам.-председателят на ДБГ.

"Ако сега сме разделени, това ще е лош сигнал за местния вот", допълни председателят на партията Димитър Делчев.

Той обобщи - нашият план е широко дясно обединение, двама евродепутати, единение за местния вот, спечелване на кметските избори в София.

Зеленогорски обаче призна, че е скептичен, че обединението ще се случи до евровота през месец май. Имало забавяне, някои от десните формации не били активни, но от ДБГ засега не ги назоваха.

 Партията вече е стартирала процеса на номинации по места за евродепутати, който ще приключи до седмици.

"Амбицирани сме да създадем листа, в която да са включени хора с ясна визия как да изглежда ЕС, да са наясно със слабостите на съюза", така Делчев отговори на въпрос дали бившият еврокомисар и екслидер на ДБГ Меглена Кунева ще се включи в надпреварата за ЕП.

От формацията съобщиха също, че са подготвили сигнал до ЕК за нарушения на конкуренцията на енергийния пазар у нас.

В партията имали съмнения за манипулации, обясни Делчев. Това, по думите му, довело до с 200 процента по-скъпа електроенергия за първите десетина дни на т.г. в сравнение със същия период на миналата. От ДБГ предлагат да се въведе пълна прозрачност на борсата, както и да се увеличи броят на производителите, които участват в момента на нея и засега са едва трима.