В Централната избирателна комисия да бъде създадено специално звено за управление на машинното и електронното гласуване искат от "Демократична България". Целта е да не се използват повече услугите на подизпълнители без ясен механизъм за контрол от страна на комисията.

Това изтъкват вносителите на промените в Изборния кодекс - бившият министър на електронното управление Божидар Божанов и съпартиецът му Ивайло Мирчев, става ясно от сайта на Народното събрание. Поправките целят повече сигурност и прозрачност на машинния вот, мотивират се авторите на проекта.

Новото звено трябва да подпомага ЦИК и да координира провеждането на машинния вот. То ще има задачата и да подготви и осъществи прехода към дистанционно електронно гласуване, пише в проекта.

От "Демократична България" настояват партиите да имат достъп до данните от машината по всяко време.

С оглед на по-голяма прозрачност при машинния вот от ДБ предлагат министърът на електронното управление да подпомага ЦИК и да предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и до целия софтуер за въвеждането на данни и изчисляване на резултата.

Достъпът да бъде предоставен на до 10 души, посочени от всички партии, които са получили над 4% на последните парламентарни избори. В законопроекта е записано, че ЦИК не може да налага ограничения на база на образователен ценз кои да бъдат тези представители на политическите сили, нито пък в кой точно момент дза разполагат с такъв достъп до данните.

С проекта от ДБ потвърждават, че не само са против връщането на смесеното гласуване и с хартиена бюлетина, на което държат БСП, ГЕРБ, и ДПС, но и държат на задълбочаване на машинното гласуване с плавен преход към дистанционно електронно.